Operație de hernie de disc sau tratamente nechirurgicale? Când și ce alegem

25 noiembrie 2021 by Dr. Murat Gulseven
Herniated-Disc-Image.jpg

Hernia de disc poate provoca dureri care afectează viața de zi cu zi a pacientului. În astfel de cazuri este recomandată intervenția chirurgicală. Există mai multe tipuri de operații de hernie de disc, cel mai potrivit pentru fiecare pacient fiind influiențat de mai mulți factori, cum ar fi localizarea herniei de disc, severitatea durerii și problemele pe care le provoacă.

În acest articol, discutăm despre diferitele tipuri de operații de hernie de disc și despre riscurile acestora, dar și despre cât timp durează recuperarea după intervenție.

Ce este hernia de disc

Durerea de la o hernie de disc poate afecta activitățile zilnice ale pacientului. Coloana vertebrală este formată din vertebre. Discurile intervertebrale sunt discuri de cartilaj, funcția acestora fiind aceea de a sprijini coloana vertebrală și de a acționa ca “amortizoare” între vertebre. În mod normal, există 23 de discuri în coloana vertebrală umană. Fiecare disc este format din trei componente:

 • Nucleul pulpos: Aceasta este porțiunea interioară a discului, asemănătoare unui gel, oferă coloanei vertebrale flexibilitate și rezistență.
 • Anulus fibros: Acesta este un strat exterior dur care înconjoară nucleul pulpos.
 • Plăcile terminale cartilaginoase: Acestea sunt bucăți de cartilaj care se află între disc și vertebrele adiacente.

Într-o hernie de disc, fibroza inelară este ruptă. Această lezare permite unei părți a nucleului pulpos să treacă în canalul spinal. Uneori, materialul herniat poate apăsa pe un nerv, provocând durere și afectând mișcarea.

În fiecare an, hernia de disc afectează aproximativ 5-20 din 1.000 de adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani. O hernie de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale.

Cele mai frecvente două locații sunt coloana lombară și coloana cervicală. Coloana lombară se referă la partea inferioară a spatelui, în timp ce coloana cervicală se referă la regiunea gâtului.

Când este recomandată operația

Majoritatea persoanelor cu hernie de disc nu necesită intervenție chirurgicală. La aproximativ 9 din 10 persoane, simptomele se pot atenua în câteva zile. Unii oameni care au hernie de disc nu prezintă niciun simptom. Uneori, totuși, hernia de disc apasă pe un nerv al coloanei vertebrale, acest lucru provocând durere, amorțeală sau slăbiciune în partea corpului în care circulă nervul.

Dacă durerea nu dispare cu tratamentele obișnuite, cum ar fi antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și fizioterapia, pacientul trebuie să discute cu medicul său.

Medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală, în funcție de nivelul de durere și dizabilitate al persoanei. În cazuri rare, o hernie de disc poate afecta nervii care controlează vezica urinară și intestinul. Operația va fi necesară pentru a reduce presiunea asupra nervilor și pentru a restabili funcția vezicii urinare și a intestinului.

Tipuri de operații de hernie de disc

Există o varietate de proceduri pe care un chirurg le poate efectua pentru a trata o hernie de disc. Scopul operației de hernie de disc este de a reduce presiunea asupra nervului, atenuând astfel durerea și alte simptome.

Un medic poate folosi una dintre următoarele trei tehnici pentru a reduce presiunea asupra nervului:

 • Discectomie deschisă: Chirurgul efectuează o intervenție chirurgicală deschisă pentru a îndepărta porțiunea herniată a discului.
 • Chirurgie endoscopică a coloanei vertebrale: Chirurgul folosește un endoscop, pentru a îndepărta porțiunea herniată a discului. Procedura este minim invazivă, necesitând o incizie mică. Se va forma doar o mică cicatrice, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă.
 • Chirurgie pe miezul discului spinal: Chirurgul folosește instrumente pentru a accesa miezul discului spinal, apoi folosește un vid pentru a îndepărta miezul. Acest lucru face discul spinal mai mic, ceea ce reduce presiunea asupra nervului. Operația este posibilă numai dacă stratul exterior al discului nu este deteriorat.

Alte intervenții chirurgicale pentru o hernie de disc

Laminotomie sau laminectomie

Lamina este o parte a vertebrelor care acoperă și protejează canalul spinal. Uneori, medicii trebuie să îndepărteze o parte sau toată lamina pentru a repara o hernie de disc. O laminotomie implică îndepărtarea unei părți a laminei, în timp ce o laminectomie este îndepărtarea întregii lamine. După îndepărtarea laminei, chirurgul efectuează o discectomie pentru a îndepărta hernia de disc.

Laminotomiile și laminectomiile pot fi lombare sau cervicale:

 • Proceduri lombare: Acestea ajută la ameliorarea durerii de picior sau a durerii sciatice pe care le provoacă o hernie de disc în regiunea inferioară a spatelui.
 • Proceduri cervicale: Acestea ajută la ameliorarea durerii la nivelul gâtului și membrelor superioare pe care o provoacă o hernie de disc în regiunea gâtului.

Fuziunea spinală

După o laminotomie sau laminectomie, poate fi necesară o fuziune spinală (SF) pentru a stabiliza coloana vertebrală. Fuziunea spinală unește două oase cu ajutorul unor șuruburi. De obicei, laminotomiile lombare necesită un SF. Laminotomiile cervicale necesită un SF dacă chirurgul operează din partea din față a gâtului.

Chirurgie pe disc artificial

Chirurgia cu disc artificial (ADS) este o alternativă la fuziunea spinală. În ADS, chirurgul înlocuiește discul deteriorat cu unul artificial, această metodă fiind preferată datorită faptului că implică mai puțină durere și mai puține restricții de mișcare în comparație cu procedurile SF.

Procesul de recuperare

Potrivit North American Spine Society, persoanele care suferă o intervenție chirurgicală pentru o hernie de disc cât mai repede după instalarea simptomelor, pot avea un timp de recuperare mai rapid și o stare de sănătate îmbunătățită pe termen lung. De obicei, pacienții pot merge acasă la 24 de ore după o operația de hernie de disc sau chiar în aceeași zi.

Medicii recomandă persoanelor care se recuperează după operația de hernie de disc să evite, timp de aproximativ 4 săptămâni, să se aplece, să conducă mașina, să stea în picioare pentru o perioadă lungă de timp sau să ridice greutăți.

Unele exerciții pot fi benefice, astfel că medicii pot sugera terapie de recuperare după această intervenție chirurgicală. Persoanele care urmează un astfeș de program, pot obține un timp de recuperare mai scurt și o mobilitate îmbunătățită.

Riscurile operației de hernie de disc

Discectomiile nu duc aproape niciodată la complicații. Cu toate acestea, în cazuri rare, oamenii pot prezenta următoarele reacții adverse:

 • sângerare
 • infectii
 • rupturi în “căptușeala” protectoare a coloanei vertebrale
 • lezarea nervului

La aproximativ 5% dintre oameni, discul problematic se poate rupe din nou, provocând reapariția simptomelor.

Chirurgia herniei de disc poate fi un tratament eficient pentru multe persoane cu dureri severe. Cu toate acestea, chirurgii nu pot garanta că simptomele vor dispărea după operație. Unii oameni pot continua să experimenteze dureri de hernie de disc chiar și după perioada de recuperare, iar în unele cazuri, durerea se poate agrava în timp.

Alte variante de tratament

Utilizarea medicamentelor pentru durere poate ameliora simptomele unei hernii de disc. Persoanele care dezvoltă o hernie de disc ar trebui să-și limiteze activitățile timp de 2 – 3 zile. Limitarea mișcării va reduce inflamația la locul nervului, desi medicii nu recomandă repausul la pat.

Medicamentele antiinflamatorii și kinetoterapia sunt primele și cele mai simple tratamente pentru hernia de disc. Dacă acestea sunt ineficiente, medicii pot recomanda alte opțiuni nechirurgicale, cum ar fi blocurile nervoase periferice. Aceste tratamente sunt agenți locali de amorțire pe care medicii îi injectează în măduva spinării pentru a atenua durerea de disc hernie.

În multe cazuri, opțiunile de tratament nechirurgical oferă o ameliorare eficientă a durerii. Dacă nu există nicio ameliorare, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală a herniei de disc.


Stabilește un prim contact

  Nume (obligatoriu)


  Email (obligatoriu)


  Telefon

  logo-tratamente_nou_mic-2

  © Tratamente în Turcia - 2021