Menopauza, o tranziție într-o nouă fază a vieții

Menopause-Image.jpeg

Menopauza începe când ciclul menstrual se termină. Menopauza nu este o problemă de sănătate, ba chiar unele femei o experimentează ca un moment de eliberare. Cu toate acestea, modificările hormonale și alți factori implicați pot provoca disconfort. Menopauza începe, de obicei, între 40 și 58 de ani în țările dezvoltate, unde vârsta medie la care aceasta apare este de 51 de ani. La unele femei aceasta poate apărea mai devreme, fiind efectul secundar al unei afecțiuni, al unui tratament sau al unei intervenții chirurgicale, cum ar fi îndepărtarea ovarelor.

În perioada menopauzei, multe femei prezintă simptome fizice, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, uscăciune vaginală și apetit sexual redus. De asemenea, poate duce la anxietate sau schimbări bruște de dispoziție. Aceste simptome pot începe înainte de sfârșitul menstruației și pot dura câțiva ani. Impactul asupra calității vieții unei persoane poate varia de la ușor la sever. Cu toate acestea, există modalități de gestionare a acestor simptome.

Fiecare femeie va experimenta menopauza în mod diferit. Multe persoane au o viață plină și activă pe tot parcursul tranziției și după aceea, în timp ce altele se simt ușurate de faptul că nu mai au de-a face cu menstruația sau controlul nașterilor. Menținerea unei diete sănătoase și mișcarea regulată pot ajuta o persoană să se simtă mai bine și să-și îmbunătățească starea generală de sănătate pe termen lung.

Menopauza este etapa vieții care urmează după sfârșitul ciclurilor menstruale. Trecerea la menopauza poate dura câțiva ani și se face în trei etape:

 • Perimenopauza este timpul de tranziție care începe înainte de menopauză și include cele 12 luni care urmează ultimei menstruații.
 • Menopauza începe fie la 12 luni de la ultima menstruație, fie când aceasta a încetat din motive clinice, cum ar fi îndepărtarea ovarelor.
 • Postmenopauza se referă la anii de după menopauză, deși poate fi dificil de știut când menopauza s-a încheiat.

Modificările apărute în perimenopauză și menopauză includ:

 • Fertilitate scăzută – Pe măsură ce o femeie se apropie de sfârșitul etapei de reproducere, dar înainte de începerea menopauzei, nivelul de estrogen începe să scadă. Acest lucru reduce șansele de a rămâne gravidă.
 • Menstruație neregulată – Primul semn că se apropie menopauză este de obicei un ciclu menstrual neregulat. Oricine are probleme cu modificările menstruale ar trebui să se prezinte la un medic, deoarece aceste modificări pot indica, de asemenea, sarcină sau unele probleme de sănătate.
 • Uscăciune și disconfort vaginal – Uscarea vaginală, mâncărimea și disconfortul pot începe în timpul perimenopauzei și pot continua până la menopauză. O persoană cu oricare dintre aceste simptome poate prezenta disconfort în timpul sexului. Vaginita atrofică, care implică subțierea, uscarea și inflamația peretelui vaginal, poate apărea uneori în timpul menopauzei. Diverse creme hidratante, lubrifianți și medicamente pot ameliora uscăciunea vaginală și problemele asociate.
 • Bufeuri – Bufeurile sunt frecvente în timpul menopauzei. Acestea se manifestă cu o senzație bruscă de căldură în partea superioară a corpului. Senzația poate începe la nivelul feței, gâtului sau pieptului și poate progresa în sus sau în jos.

Un bufeu poate provoca, de asemenea, transpiraţie sau pete roșii care se formează pe piele. Unele femei se confruntă cu transpirații nocturne și bufeuri reci sau frisoane, pe lângă sau în locul bufeurilor.

Bufeurile apar de obicei în primul an după încheierea menstruației, dar pot continua până la 14 ani după menopauză.

 • Tulburări de somn – Problemele de somn pot apărea în timpul menopauzei și pot fi cauzate de anxietate, transpirații nocturne sau nevoia crescută de a urina.
 • Modificări emoționale – Depresia, anxietatea și starea de spirit scăzută sunt frecvente în timpul menopauzei. Nu este neobișnuit să experimentați momente de iritabilitate și stări de plâns. Schimbările hormonale și tulburările de somn pot contribui la aceste probleme.
 • Probleme de concentrare și învățare – La începutul menopauzei, două treimi dintre femei pot avea dificultăți de concentrare și memorie. Menținerea activității fizice și psihice, urmarea unei diete sănătoase și menținerea unei vieți sociale active pot ajuta la rezolvarea acestor probleme.
 • Schimbări fizice – În timpul menopauzei se pot dezvolta și diverse modificări fizice. Femeile pot experimenta o acumulare de grăsime în jurul abdomenului, creștere în greutate, modificări ale culorii, texturii și volumului părului, reducerea volumului sânilor și sensibilitatea mărită a acestora sau incontinență urinară.

După menopauză, riscul apariției anumitor probleme de sănătate pare să crească. Menopauza nu provoacă aceste afecțiuni, dar schimbările hormonale implicate pot juca un anumit rol.

Câteva dintre bolile care pot apărea dupa menopauză:

 • Osteoporoza:

Aceasta este o afecțiune pe termen lung în care rezistența și densitatea osoasă scad. Un medic poate recomanda suplimente de vitamina D și consumarea a câtor mai multe alimente bogate în calciu pentru a menține rezistența osoasă.

 • Boala cardiovasculară:

American Heart Association (AHA) remarcă faptul că, în timp ce scăderea estrogenului din cauza menopauzei poate crește riscul bolilor cardiovasculare, administrarea terapiei hormonale nu va reduce acest risc.

 • Cancer mamar:

Unele tipuri de cancer mamar sunt mai susceptibile de a se dezvolta după menopauză. Menopauza nu provoacă cancer de sân, dar modificările hormonale implicate par să crească riscul.

Schimbările cutanate pot apărea și în timpul menopauzei.

Tratamente și remedii

Menopauza nu este o problemă de sănătate, ci o tranziție naturală. Cu toate acestea, poate implica schimbări fizice și mentale nedorite. Oricine are îngrijorări cu privire la aceste modificări ar trebui să solicite sfatul medicului.

Terapia hormonală ajută la echilibrarea nivelului hormonal al organismului, oferind estrogen suplimentar și o versiune sintetică a hormonului progesteron. Terapia cu hormoni vine sub diferite forme, inclusiv plasturi de piele și creme topice. Poate ajuta la reducerea apariției bufeurilor și a altor simptome ale menopauzei.

Cu toate acestea, utilizarea acestuia poate crește riscul de a dezvolta anumite boli și condiții de sănătate.

O persoană nu trebuie să utilizeze terapia hormonală dacă are factori de risc pentru următoarele probleme de sănătate sau dacă are un istoric personal sau familial al acestor probleme:

 • boala de inima
 • cheaguri de sânge
 • niveluri ridicate de trigliceride în sânge
 • boala vezicii biliare
 • boală de ficat
 • accident vascular cerebral
 • cancer mamar

Este important să discutați cu un medic despre posibilele beneficii și riscuri ale terapiei hormonale înainte de a decide să o utilizați.

Următoarele remedii pot ajuta la ameliorarea simptomelor:

 • geluri fără prescripție medicală și alte produse pentru uscăciunea vaginală
 • pastile, creme și inele cuprescripție medicală pentru uscăciunea vaginală
 • pilule contraceptive hormonale cu doze mici pentru bufeuri, uscăciune vaginală și modificări ale dispoziției
 • antidepresive cu doze mici pentru bufeuri, chiar și în rândul persoanelor care nu au depresie

Sfaturi despre stilul de viață

Sfaturi pentru gestionarea provocărilor menopauzei includ:

 • mișcare regulată
 • practicând exerciții de relaxare și respirație profundă
 • având o dietă sănătoasă care include o mulțime de fructe proaspete, legume și cereale integrale
 • renunțarea la fumat și evitarea fumatului pasiv
 • limitarea aportului de alcool
 • căutarea de consiliere pentru anxietate, modificări ale dispoziției și probleme de relație
 • stabilirea unor obiceiuri bune de somn și odihna din belșug
 • făcând exerciții Kegel pentru a întări podeaua pelviană
 • vorbitul cu prietenii și familia despre experiența menopauzei
 • explorarea de noi modalități de a vă bucura de intimitate cu un partener
 • aderarea la un club, voluntariat sau preluarea unui nou hobby

Menținerea unei vieți sexuale active

Menopauza poate reduce dorința sexuală a unei persoane și poate duce la uscăciunea vaginală, dar elimină și necesitatea controlului nașterii. Pentru unii, acest lucru poate face sexul mai plăcut. A avea relații sexuale adesea poate crește fluxul sanguin vaginal și poate ajuta la menținerea sănătății țesuturilor.

Câteva sfaturi pentru menținerea sănătății și activității sexuale în timpul menopauzei includ: activitate fizică regulată, evitarea produselor din tutun, droguri recreative și alcool, exerciții Kegel pentru a întări podeaua pelviană și evitarea folosirii săpunurilor în jurul vaginului, deoarece acestea pot agrava iritarea.

Deschiderea și comunicarea cu privire la orice problemă poate ajuta ambii parteneri să se simtă mai bine și să exploreze noi forme de intimitate.

Cauzele apariției menopauzei

Menopauza este o etapă a vieții, nu o boală, majoritatea femeilor confruntându-se cu menopauză naturală în timpul vârstei mijlocii. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală și alți factori pot determina menopauza să înceapă mai devreme.

Menopauza naturală

Anii de reproducere ai unei femei durează de la pubertate până la menopauză – de la o tranziție naturală la alta. În apropierea menopauzei, nivelurile hormonilor estrogen și progesteron din organism scad deoarece nu mai sunt necesare pentru a sprijini reproducerea. Aceste modificări declanșează menopauza.

Menopauza cauzată de chirurgie și diverse tratamente

Dacă o persoană este supusă unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea ovarelor, va experimenta menopauză. Dacă acest lucru se întâmplă înainte de vârsta mijlocie, medicii se pot referi la aceasta drept „menopauză timpurie”. Un medic poate recomanda terapia hormonală pentru a reduce unele simptome, dar ca întotdeauna, este important să discutați riscurile, precum și beneficiile potențiale ale acestui tratament.

Unele tratamente, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, pot determina ovarele să nu mai funcționeze temporar sau permanent. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple depinde de vârsta persoanei și de tipul și zona în care este aplicat tratamentului.

O persoană care suferă de menopauză din cauza unui tratament clinic va avea aceleași simptome ca și o persoană care suferă de menopauză naturală. Cu toate acestea, simptomele pot apărea mai brusc, deoarece schimbarea fizică este mai bruscă.

Menopauza prematură

Unele persoane experimentează menopauza mai devreme decât altele din alte motive decât intervențiile medicale. Medicii consideră că menopauza este „prematură” dacă se dezvoltă înainte de vârsta de 40 de ani și „timpurie” dacă începe între 40 și 45 de ani. Menopauza timpurie apare în mod natural la aproximativ 5% dintre femei.

Uneori, menopauza se dezvoltă devreme dacă o persoană are o afecțiune genetică care afectează cromozomii, cum ar fi sindromul Turner, o boală autoimună sau, în cazuri rare, o infecție, cum ar fi tuberculoza, malaria sau oreionul.

Oricine se confruntă cu modificări ale etapelor menstruale înainte de vârsta de 45 de ani ar trebui să se prezinte la un medic.

Pentru multe persoane, menopauza nu este singura tranziție care are loc în timpul vârstei mijlocii. Schimbările în relațiile personale și în viața profesională pot avea, de asemenea, un impact semnificativ.


Stabilește un prim contact

  Nume (obligatoriu)

  Email (obligatoriu)

  Telefon

  logo-tratamente_nou_mic-2

  TRATAMENTE ACCESIBILE PENTRU NEVOILE TALE
  Cele mai noi, inovatoare și sigure tratamente în domeniul medical, estetic și nu numai, la doar un click distanță.

  ADRESĂ:  Strada Ion Maiorescu, nr. 2, Bl. 33, Ploiești, Prahova, România

  EMAIL:  office@tratamente-turcia.ro

  TELEFON: 0746 99 22 22

  PROGRAM: Non-stop

  ASISTENȚĂ TEHNICĂ: 0733 615 328