Liposucția, o procedură de modelare, nu de scădere în greutate

liposuction-Image.jpg

Liposucția, denumită și lipoplastie, liposculptură cu aspirație, lipectomia sau lipo, este un tip de chirurgie cosmetică care distruge și „aspiră” grăsimea din corp. Este adesea utilizată pentru abdomen, coapse, fese, gât, bărbie, partea superioară și partea din spate a brațelor, gambe și spate. Grăsimea este îndepărtată printr-un instrument cunoscut sub numele de canulă, care este introdus sub piele și prin care se produce un puternic efect de aspirație a grăsimii.

Liposucția este cea mai frecventă operație cosmetică din Statele Unite. Peste 300.000 de proceduri sunt efectuate în Statele Unite în fiecare an.

Iată câteva puncte cheie despre lipoplastie:

 • Operația se efectuează, în mod normal, sub anestezie generală.
 • Liposucția nu este un instrument de slăbit, ci o procedură cosmetică cu efecte subtile.
 • Riscurile includ infecții și cicatrici
 • Lipectomia poate fi utilizată pentru tratarea unor afecțiuni medicale.

Lipoplastia nu este o metodă de scădere în greutate. Persoanele care apelează la liposucție au de obicei o greutate stabilă, dar ar dori să elimine depozitele nedorite de grăsime în anumite părți ale corpului. Liposucția nu este un tratament pentru obezitate și nu elimină celulita sau vergeturile. Scopul acestei intervenții este estetic și se adresează celor care doresc să schimbe și să îmbunătățească forma corpului lor.

Lipectomia îndepărtează definitiv celulele adipoase, modificând forma corpului. Cu toate acestea, dacă pacientul nu duce un stil de viață sănătos după operație, există riscul ca celulele adipoase rămase să se înmulțească. Cantitatea de grăsime care poate fi îndepărtată prin Lipo este limitată. Liposucția, ca oricare altă intervenție chirurgicală, prezintă și unele riscuri, cum ar fi infecție, amorțeală și cicatrici. Riscurile chirurgicale sunt legate, în princial, de cantitatea de grăsime îndepărtată.

Lipoplastia este utilizată pentru a îmbunătăți aspectul, mai degrabă decât pentru a oferi beneficii pentru sănătate. Majoritatea oamenilor ar putea obține probabil aceleași rezultate sau chiar mai bune prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și un program de somn sănătos. Liposucția este recomandată doar dacă modificările stilului de viață nu au atins rezultatele dorite. Când o persoană se îngrașă, fiecare celulă de grăsime crește în dimensiune și volum. Lipo reduce numărul de celule adipoase din anumite zone ale corpului.

Următoarele zone ale corpului sunt vizate în mod obișnuit pentru intervenția de liposucție: abdomen, spate, fese, piept, interiorul genunchilor, șolduri, flancuri abdominale (“aripioare”),  decolteu si zona de sub barbie, coapsele, atât coapsele exterioare, cât și coapsele interioare și brațe

Liposucția funcționează cel mai bine pentru persoanele cu o calitate și elasticitate bună a pielii, pentru că aceasta trebuie să se adapteze noilor forme. Persoanele cu pielea lipsită de elasticitate pot avea zone cu aspect “lăsat” în locurile în care a fost efectuată procedura. Cei cu probleme de circulație a sângelui, cum ar fi boala coronariană, diabetul sau un sistem imunitar slăbit, nu ar trebui să fie supuși liposucției.

Lipoplastia poate fi utilizată și ca tratament pentru anumite probleme de sănătate, cum ar fi:

 • Limfedemul (edemul limfatic): o afecțiune cronică sau pe termen lung în care excesul de lichid cunoscut sub numele de limfă se colectează în țesuturi, provocând edem sau umflături. Edemul apare de obicei la nivelul brațelor sau picioarelor. Liposucția poate fi folosită pentru a reduce umflarea, disconfortul și durerea.
 • Ginecomastie: apare atunci grăsimea se acumulează sub sânii unui bărbat.
 • Sindromul de lipodistrofie: grăsimea se acumulează într-o parte a corpului și se pierde în alta. Liposucția poate îmbunătăți aspectul pacientului, oferind o distribuție mai naturală a grăsimii corporale.
 • Pierderea extremă în greutate după obezitate: o persoană cu obezitate morbidă care pierde cel puțin 40% din IMC poate avea nevoie de tratament pentru a elimina excesul de piele și alte anomalii.
 • Lipoamele: acestea sunt tumori benigne, grase.

Înainte de operație, pacienții trebuie să fie supuși unor analize pentru a se asigura că sunt apți pentru operație.

În ceea ce privește tratamentele medicamentoase, există și câteva recomandări:

 • Persoanele care utilizează aspirină sau antiinflamatoare trebuie să înceteze tratamentul cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație.
 • Femeilor care iau anticoncepționale le este rocomandată întreruperea administrării acestora pentru o perioadă de timp.
 • Pacienților cu anemie li se recomandă să ia suplimente de fier.

Operația de lipoplastie durează aproximativ 1-4 ore și se face, de cele mai multe ori, cu anestezie generală. Epidurala poate fi utilizată atunci când intervenția se face pe partea inferioară a corpului. Un anestezic local poate fi folosit atunci când liposucția se face pe suprafețe foarte mici.

Există mai multe de tipuri de liposucție:

 • Liposucție tumescentă: Câțiva litri de soluție salină cu anestezic local (lidocaină) și un vas constrictor (epinefrină) sunt pompate sub piele în zona care urmează să fie aspirată. Grăsimea este aspirată sau aspirată prin mici tuburi de aspirație. Aceasta este cea mai populară formă de liposucție.
 • Liposucție uscată: nu se injectează lichid înainte de îndepărtarea grăsimii. Această metodă este folosită rar astăzi. Există un risc mai mare de vânătăi și sângerare.
 • Liposucția asistată cu ultrasunete (UAL): Cunoscută și sub denumirea de liposucție cu ultrasunete, canula este energizată cu ultrasunete. Acest lucru face ca grăsimea să se topească la contact. Vibrațiile cu ultrasunete izbucnesc în pereții celulelor adipoase. Aceasta emulsionează sau lichefiază grăsimea, făcându-l mai ușor de aspirat. Această metodă este potrivită pentru zonele fibroase, cum ar fi sânul masculin, spatele și în zonele în care liposucția a mai fost făcută înainte. După liposucția cu ultrasunete, liposucția asistată cu aspirație se face pentru a îndepărta grăsimea lichefiată.
 • Lipoaspirație asistată electric (PAL): Cunoscută și sub denumirea de liposucție motorizată, PAS folosește o canulă specializată cu un sistem mecanizat care se mișcă rapid înainte și înapoi, permițând chirurgului să scoată grăsimea mai ușor.
 • Lipoliză asistată cu laser (LAL): Cunoscută și sub denumirea de lipo ghidată cu laser, această procedură necesită utilizarea fluidului tumescent. Este o procedură mai puțin invazivă și mai puțin sângeroasă decât metoda tradițională de liposucție pentru îndepărtarea grăsimii. Un tub mic este introdus printr-o mică incizie pentru a furniza energie laser și căldură în grăsimea care se află sub piele. După operație, chirurgul poate părăsi inciziile se deschid astfel încât excesul de lichid și sânge să se poată scurge din corp. După operație, pacientul poate prezenta amorțeală în unele zone.

După liposucție, cei care au primit un anestezic local pot părăsi spitalul în aceeași zi, iar pacienții cu anestezie generală trebuie să aibă cel puțin o noapte de spitalizare.

Bandajele de sprijin sau corsetele elastice de sprjin sunt obligatorii în procesul de recuperare.

Antibioticele și calmantele pot fi administrate după operație, pentru a preveni riscul infecțiilor și pentru a ameliora durerile.

La o parte dintre pacienți pot apărea vânătăi sau senzația de amorțeală în zonele în care a fost îndepărtată grăsimea.

Rezultatele liposucției nu vor fi definitive până când inflamația nu scade. În unele cazuri, acest lucru poate dura câteva luni. Persoanele care își mențin greutatea se pot aștepta, de obicei, la rezultate permanente. Cei care se îngrașă după procedură pot constata că distribuția lor de grăsime se modifică.

Riscul de complicații este, de obicei, asociat cu cât de mare este cantitatea de grăsime eliminată în timpul procedurii.

Pacienții trebuie să ia în considerare, cu atenție, argumentele pro și contra și să fie informați corect cu privire la ce așteptări pot avea. De asemenea, condițiile spitalicești, aparaturile moderne și personalul medical calificat și cu experiență vastă în domeniu sunt părți cheie ale acestei proceduri.


Stabilește un prim contact

  Nume (obligatoriu)

  Email (obligatoriu)

  Telefon

  logo-tratamente_nou_mic-2

  TRATAMENTE ACCESIBILE PENTRU NEVOILE TALE
  Cele mai noi, inovatoare și sigure tratamente în domeniul medical, estetic și nu numai, la doar un click distanță.

  ADRESĂ:  Strada Ion Maiorescu, nr. 2, Bl. 33, Ploiești, Prahova, România

  EMAIL:  office@tratamente-turcia.ro

  TELEFON: 0746 99 22 22

  PROGRAM: Non-stop

  ASISTENȚĂ TEHNICĂ: 0733 615 328