Întreabă medicul! Tratamente-turcia.ro îți răspunde! – Despre obezitate

qa-obezitate-1200x733.jpg

De astăzi, tratamente-turcia.ro a lansat o nouă rubrică, Întrebări & Răspunsuri, prin intermediul căreia vrem să vă ajutăm și să fim cât mai aproape de voi. Cum funcționează această rubrică? Este simplu, voi ne adresați întrebări din domeniul medical care vă interesează, iar noi le redirecționăm, în funcție de categoria în care se încadrează, medicilor noștri și vă răspundem într-un timp cât mai scurt cu putință.

Ideea a pornit de la faptul că am primit nenumărate întrebări de la voi, multe dintre ele repetându-se și am considerat că este important și util să le prezentăm sub forma unei rubrici „Întrebări&Răspunsuri”.

În ediția de astăzi aflăm ce este obezitatea și de ce este important să o tratăm dar și ce este gastrectomia mânecii, bypassul gastric și balonul gastric.

Ce este obezitatea?

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite ca o acumulare anormală sau excesivă de grăsime care prezintă un risc major pentru sănătate. Un indice de masă corporală (IMC) cu o valoare de peste 25 indică o supraponderabilitate, iar atunci când este peste 30 deja vorbim despre obezitate. Problema obezității nu este una de trecut cu vederea, peste 4 milioane de oameni murind în fiecare an ca urmare a excesului de greutate.

Excesul de greutate și obezitatea sunt întâlnite și la adulți și la copii, boala continuând să ia proporții tot mai mari. Din 1975 până în 2016 numărul copiilor și al adolescenților supraponderali sau obezi cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani a crescut de peste patru ori, de la 4% la 18% la nivel global.

De ce ar trebui tratată obezitatea?

Este foarte important să combatem obezitatea deoarece, în afară de inconvenientele pe care le creează din punct de vedere al aspectului fizic, poate duce și la probleme serioase de sănătate, cum ar fi:

 • diabet tip II
 • boli coronariene ale inimii
 • Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul la sân sau cel la intestine
 • AVC (accident vascular cerebral)
 • hipertensiune
 • colesterol mărit sau ateroscleroză (boală cauzată de grăsimea care îngustează arterele)
 • astm
 • sindrom metabolic – o combinație de diabet, hipertensiune arterială și obezitate
 • boala de reflux gastro-esofagian (RGE)
 • calculi biliari – pietre mici, de obicei formate din cauza colesterolului
 • fertilitate redusă
 • osteoartrită – o afecțiune care implică durere și rigiditate în articulații
 • apneea în somn – o afecțiune care provoacă respirație întreruptă în timpul somnului, ceea ce poate duce la somnolență în timpul zilei
 • boli hepatice și de rinichi
 • complicații ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional sau preeclampsia (când mama se confruntă cu o creștere potențial periculoasă a tensiunii arteriale în timpul sarcinii)

Obezitatea poate afecta și calitatea vieții și poate duce la probleme psihologice, cum ar fi depresie și stimă de sine scăzută.

De asemenea, excesul de greutate îngreunează activitățile zilnice din cauza unor probleme cum ar fi dispneea, transpirație abundentă, sforăit, dificultăți în efectuarea activităților fizice, oboseală, dureri de spate sau ale încheieturilor, stimă de sine scăzută și dorința de izolare socială.

Probleme psihologice asociate obezității afectează de cele mai multe ori relațiile cu familia sau cu prietenii, ducând la apariția depresiei.

Obezitatea reduce speranța de viață cu o medie de 3 până la 10 ani, în funcție de cât de gravă este afecțiunea. Se estimează că excesul de greutate cauzează cel puțin 1 din 13 morți, în Europa.

Ce este gastrectomia mânecii?

Gastrectomia mânecii, denumită și operația de micșorare a stomacului, reduce volumul stomacului, după operație acesta având o capacitate de 60-100 ml. O anumită parte a stomacului este îndepărtată, rămânând un stomac de forma și mărimea unei banane.

De asemenea, partea stomacului eliminată conține și hormonul foamei.

Această intervenție chirurgicală are ca efect reducerea cantității de mâncare consumată zilnic. Întrucât nutrienții sunt absorbiți în mod normal, pacienții nu au nevoie de suplimente cu vitamine sau minerale.

Ce este operația de bypass gastric?

Operația de bypass gastric se referă la o tehnică în care stomacul este împărțit într-o porțiune superioară mică și o alta inferioară, mult mai mare, iar apoi intestinul subțire este rearanjat pentru a se conecta la ambele. Așa cum este și în cazul altor proceduri chirurgicale pentru obezitate, acest tip de intervenție chirurgicală face ca o parte din nutrienţi să fie evacuaţi fără a fi absorbiţi, prin scăderea volumului stomacului şi inactivarea unei părți a intestinului subțire. Prin urmare, pacienții se simt sătui cu o cantitate mai mică de alimente.

Ce este balonul gastric?

Operația de plasare a balonului intragastric este o procedură de slăbire care implică introducerea unui balon umplut cu soluție salină în stomacul pacientului. Acest lucru ajută la pierderea în greutate limitând cantitatea de alimente pe care pacientul o poate mânca. Această procedură este indicată celor cu un IMC mai mare de 25 și care vor să își schimbe stilul de viață într-unul sănătos. Este important ca cei interesați de această operație să nu aibă intervenții chirurgicale anterioare la stomac sau esofag.

Mulțumim dr. Mustafa Atabey, specialist în chirurgie bariatrică la Medical Park Turcia pentru răspunsurile rubricii de astăzi!

Nu uitați să ne scrieți întrebările voastre pe adresa de mail office@tratamente-turcia.ro sau pe whatsapp la tel. 0746.99.22.22.

logo-tratamente_nou_mic-2

© Tratamente în Turcia - 2021