Întreabă medicul! Tratamente-turcia.ro îți răspunde! – Ce medicamente sunt indicate și când puteți relua activitatea fizică, după chirurgia bariatrică

qa-medicamente-dupa-op-micsorare-stomac.jpg

Tratamente-turcia.ro, prin rubrica Întrebări&Răspunsuri, încearcă să vă ajute și să fie cât mai aproape de voi. Cum funcționează? Este simplu, voi adresați întrebări din domeniul medical care vă interesează, iar noi le redirecționăm medicilor noștri și vă răspundem într-un timp cât mai scurt cu putință. Așteptăm întrebările voastre pe adresa de mail office@tratamente-turcia.ro sau pe whatsapp la tel. 0746.99.22.22. În rubrica de astăzi Dr. Mustafa Atabey ne spune ce medicamente sunt indicate după chirurgia bariatrică.

  1. Ce medicamente putem să luăm după chirurgia bariatrică?

Marea majoritate a pacienților care apelează la chirurgia bariatrică suferă și de alte boli precum diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut sau boli de inimă.

De cele mai multe ori, după o intervenție chirurgicală bariatrică de succes și o pierdere considerabilă a kilogramelor, se pot observa îmbunătățiri semnificative, uneori chiar recuperare completă, în astfel de boli. Din acest motiv, unii dintre pacienți pot opri tratamentul pentru aceste afecțiuni, însă doar la recomandarea medicului. După intervențiile bariatrice sunt recomandate suplimente cu vitamine și minerale, care de obicei sunt luate din alimente. Deoarece cantitatea de mâncare ingerată este una foarte mica în primele săptămâni după procedură, și cantitatea de vitamine este redusă considerabil.

  1. Cum influențează chirurgia bariatrică efectul medicamentelor?

Absorbția anumitor substanțe medicamentose poate fi schimbată, în funcție de tipul de operație efectuat. Folosirea unor capsule sau tablete de mari dimensiuni nu este recomandată în perioada imediat următoare operației. Medicii vă pot prescrie medicamente solubile sau sub formă injectabilă.

Operația pentru manșon gastric sau gastrectomia pot afecta ușor sau chiar deloc absorbția medicamentelor, în timp ce bypass-ul gastric și comutarea duodenală schimbă foarte mult efectul medicamentelor. Unele dintre medicamente, cum ar fi antidepresivele, pot necesita o doză mult mai mare decât în mod obișnuit pentru a produce același efect.

  1. Medicația de dinainte de procedura bariatrică va fi schimbată după aceasta?

Cel mai probabil, după operația bariatrică, odată cu scăderea în greutate și bolile asociate obezității se vor ameliora sau chiar vindeca. Din acest motiv, doza de medicamente pe care obișnuiați să o luați se va diminua sau, în cel mai fericit caz, nu va mai fi necesară deloc.

Spre exemplu, pacienții cu diabet pot necesita o doză mult mai mică de insulină sau chiar pot opri complet administrarea acesteia, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală.

De asemenea, utilizarea medicamentele pentru tensiune arterială și colesterol, mai ales în prima lună postoperatorie, va fi diminuată și apoi chiar oprită.

Totuși, aceste decizii se iau doar la recomandarea medicului și este indicat să nu ajustați singur dozele.

  1. Ce medicamente trebuie evitate după operația bariatrică?

Deoarece antireumaticele și anagezicele AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) pot provoca ulcerații gastrice sau iritații ale mucoasei gastrice, este recomandat să nu se utilizeze niciun medicament din aceste categorii.

Ulcerațiile gastrice pot provoca reacții destul de grave care pot dura luni de zile sau pot necesita o intervenție medical secundară.

Nici corticosteroizii nu sunt recomandați, deoarece și ei pot provoca ulcerații și întârzie vindecarea.

Absorbția medicamentelor cu eliberare prelungită sau a celor enterice pot fi afectate de procedurile bariatrice.

Cel mai bun sfat este să stabiliți împreună cu medicul ce medicamente puteți lua și în ce doze.

  1. Este nevoie de medicamente suplimentare după chirurgia bariatrică?

După operația bariatrică va trebui să luați două tipuri de medicamente.

Prima categoria sunt antiacidele (IPP- inhibitorii pompei de protoni). Acestea reduc aciditatea și trebuie administrate pe o perioadă de 3-4 luni de zile.

Cea de-a doua categorie de medicamente recomandate postoperator sunt cele ce conțin acid ursodeoxicolic, cel mai cunoscut și utilizat fiind Ursofalk.

Ursofalk este indicat pentru dizolvarea calculilor biliari colesterolici din vezicula biliară sau pentru prevenirea acestora și este recomandat în perioada de pierdere rapidă în greutate.

  1. Activitatea fizică după chirurgia bariatrică

Sportul și mișcarea sunt foarte importante atunci când vine vorba despre controlul greutății pe termen lung.

După operația bariatrică puteți să începeți să mergeți pe jos chiar a doua zi. Puteți mări treptat distanța parcursă, în funcție de cum vă recuperați.

De asemenea, înotul este recomandat la trei săptămâni postoperator, iar exercițiile ușoare de fitness din prima lună. Combinarea exercițiilor de aerobic, cardio, rezistență și flexibilitatea va da cel mai bun rezultat.

  1. Când ne putem întoarce la muncă după operația de obezitate?

În general, după o operația bariatrică, pacienții stau în spital în medie 3 zile. Astfel, vă puteți întoarce la muncă la o săptămână după operație.

Mulțumim dr. Mustafa Atabey, specialist în chirurgie bariatrică la Medical Park Turcia, pentru răspunsurile rubricii de astăzi!

Nu uitați să ne scrieți întrebările voastre pe adresa de mail office@tratamente-turcia.ro sau pe whatsapp la tel. 0746.99.22.22.

logo-tratamente_nou_mic-2

© Tratamente în Turcia - 2021