Dieta postoperatorie Gastric Sleeve
După orice intervenție de chirurgie bariatrică organismul are nevoie de nutrienți pentru a se putea recupera.
După operația de micșorare de stomac, respectiv gastric sleeve, veți trece prin 5 etape alimentare: lichide clare, lichide dense, piureuri, mâncare moale și apoi alimente bogate în proteine. Fiecare etapă durează aproximativ o săptămână și este recomandat să se respecte cu strictețe acest plan alimentar.
Săptămâna 1 – Lichide clare
În prima săptămână după gastrectomie se continuă dieta cu lichide clare pe care ați început-o cu câteva zile înainte de intervenție. În această perioadă corpul se vindecă, respectarea dietei ducând la evitarea complicațiilor post-operatorii cum ar fi diareea, constipația sau deshidratarea.
Deși poate părea foarte greu să respecți planul alimentar din această săptămână, primele zile de după operație majoritatea pacienților nu au senzația de foame.
Lichidele se beau cu înghițituri mici pentru a evita greața sau stările de vomă. Cantitatea de lichid băută zilnic trebuie să fie de minim 2,5 litri.
Doar primele două săptămâni după operație este recomandat să luați suplimente cu vitamine și minerale, însă doar prescrise de un medic.
Printre lichidele clare pe care le puteți consuma în această perioadă se numără: apă, cafea decofeinizată sau ceai, supă clară de pui, vită sau legume, suc de fructe diluat (de mere, struguri sau merișoare), băuturi fără zahăr.
Ce ar trebui să evitați:
- Cafeina – poate produce reflux gastric și deshidratare
- Băuturi cu zahăr – pot provoca diaree, vomă
- Băuturi carbogazoase – pot provoca balonare și gaze la stomac
Săptămâna 2 – Lichide dense
În cea de-a doua săptămână de după intervenția chirurgicală de micșorare de stomac dieta cu lichide continua, însă lichidele pot fi dense, bogate în protein. Pofta de mâncare a pacientului va crește însă sistemul digestiv nu este încă pregătit pentru mâncăruri solide.
Variantele de lichide recomandate, sunt:
- Lapte fără sau cu puține grăsimi, la care puteți adăuga ciocolată caldă cu calorii puține
- Smoothie-uri făcute în casă
- Shake-uri sau băuturi recomandate în dietele de slăbire
- Supe creme de roșii, pui sau legume
- Iaurt grecesc fără grăsimi și fără zahăr
- Înghețată fără zahăr și fără grăsimi
- Sorbet făcut în casă
Este indicat să nu consumați în continuare cafeină și băuturi cu zahăr și carbogazoase.
Evitați zahărul și grăsimile.
Săptămâna 3 – Piureuri
În săptămâna a treia de după gastrectomie puteți consuma piureuri care să conțină proteine, cantitatea maximă de proteină zilnică fiind de aproximativ 60 de grame.
Săptămâna aceasta poate fi una ușor dificilă pentru pacienți, deoarece senzația de foame revine la normal iar după reintroducerea proteinelor în alimentație e posibil ca organismul să reacționeze negative, suferind de gaze, diaree sau probleme cu stomacul.
Mâncați porții mici, pentru a lăsa organismul să se adapteze treptat. De asemenea, puteți lua suplimente sub formă de tablete, care să conțină fier, acid folic, vitamina D și calciu.
Piureurile pot fi de fructe (banane, avocado și în general fructe fără zahăr sau cu conținut mic de zahăr), pește slab în grăsimi, conserve de ton sau somon cu maioneză fără grăsime, piure de cartofi dulci, humus, brânză și cașcaval slabe în grăsimi, piure de legume, supe blenduite, omletă, carne tocată de pui sau de vită.
În această săptămână este bine să evitați alimentele cu amidon (paste, orez, pâine), legume tari (în general rădăcinoase – broccoli, sparanghel, țelină și verdețuri cu frunze), semințe și coajă de la fructe sau de la legume, mâncare picante sau grăsimi (unt, ulei).
Săptămâna 4 – Mâncare moale
În săptămâna a patra puteți adăuga mâncare mai consistentă în alimentația zilnică, și, de asemenea, puteți consuma băuturi cu cofeină, însă în cantități moderate.
Mâncărurile recomandate ân această săptămână sunt: pui sau curcan gătit bine, pește, carne slabă tocată, legume gătite, conopidă cu brânză slabă în grăsimi, omletă, ouă fierte, ciorbă de perișoare, fructe moi, cartofi dulci, orez, brânzeturi fără grăsimi, cereale fără zahăr.
Evitați carnea prăjită, legumele tari, rădăcinoasele nucile și cartofii albi.
Săptămâna 5 – Alimente bogate în proteine
În această săptămână puteți mânca alimente solide și vă puteți crea un meniu pe care să îl respectați tot timpul. Meniul trebuie să respecte câteva reguli de bază, cum ar fi să fie sărac în grăsimi, în calorii și să fie porționat cum trebuie.
Pe măsură ce introduceți alimente sau mâncăruri noi, fiți atenți la reacții adverse și evitați ceea ce vă face rău. Este important să aveți trei mese pe zi și câteva gustări și să beți cel puțin 2,5 litri de apă.
O dietă echilibrată trebuie să conțină: carne slabă (pui sau pește), lactate cu puține grăsimi, legume și fructe fierte sau coapte, cereale, grăsimi în cantități mici.
Evitați zahărul și produsele care conțin mult zahăr, dar și băuturile carbogazoase dulci.
După cele 5 săptămâni de dietă este important să continuați să mâncați sănătos, alimente fără grăsimi, fără zahăr și cu conținut mare de proteine.
Porțiile trebuie să fie mici, mâncate încet, mestecate foarte bine. Este important să consultați medical în ceea ce privește suplimentele cu vitamine, mai ales că în această perioadă aveți nevoie foarte mare de vitamina B12.
Evitați să beți lichide în timpul meselor sau să mâncați porții foarte mari.
Mulțumim Medicului Mustafa Atabey, specialist în chirurgie bariatrică la Medical Park – Turcia pentru răspunsurile rubricii de astăzi.
Alegerea corectă a unei operații bariatrice este făcută împreună cu medicul specialist în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.