TRATAMENTE TURCIA

CALITATE MEDICALA

CEL MAI BUN CONSULTANT

IN 2023

office@tratamente-turcia.ro

+40 746 992 222

Alege Tratamente Turcia pentru o experiență medicală de neuitat, cu acces la tratamente de ultimă oră și o echipă dedicată ție!

logo Tratamente Turcia
Cardiologie

Hipertensiunea arterială, boala ascunsă – cauze, simptome și tratament

Ce este hipertensiunea  arterială?

Hipertensiunea sau presiunea mărită a sângelui, apare atunci când presiunea sângelui crește la un nivel anormal. Măsurarea tensiunii ia în considerare cât sânge trece prin vasele sangvine şi rezistenţa pe care sângele o întâlneşte atunci când inima pompează. Arterele înguste cresc rezistenţa, deci cu cât arterele sunt mai îngroşate, cu atât tensiunea este mai mare. În timp, hipertensiunea poate cauza alte probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiace.

Hipertensiunea este o boală des întâlnită, care de obicei se dezvoltă pe parcursul mai multor ani. Deși în general nu prezintă simptome, hipertensiunea poate afecta vasele de sânge și organele, în special creierul, inima, ochii și rinichii.

Este important să depistăm boala din timp, de aceea e bine să ne măsurăm tensiunea destul de des și să fim atenți la eventualele modificări apărute.

Tratamentul pentru hipertensiune include atât medicație cât și recomandări pentru un stil de viață sănătos. Netratată, aceasta poate provoca infarct sau accident vascular cerebral.

Tipuri de hipertensiune

Există două tipuri de hipertensiune, fiecare având cauze diferite.

Hipertensiunea primară

Hipertensiunea primară, denumită și hipertensiune esențială, este cea mai des întâlnită în rândul pacienților, se dezvoltă în timp și apare din motive necunoscute.

Deși motivele declanșării acestei boli nu se cunosc, există câțiva factori care se pare că joacă un rol important în apariția acesteia:

 • Genetica

Unii oameni pot fi predispuși la această afecțiune din cauze genetice, adică mutații sau anomalii genetice moștenite de la părinți

 • Schimbări fizice

Studiile arată că schimbările de la nivelul rinichilor apărute odată cu vârsta pot determina dezechilibre în organism la nivelul fluidelor și al sărurilor, ceea ce poate duce la o creștere a tensiunii arteriale

 • Modul de viață

În timp, stilul de viață nesănătos, lipsa mișcării și o dietă neadecvată, pot duce la o creșterea a greutății și implicit la hipertensiune

Hipertensiunea secundară

Hipertensiunea secundară apare rapid și se manifestă mult mai sever decât cea primară.

Câteva dintre cauzele apariției acestei afecțiuni sunt:

 • boli de rinichi
 • apnee obstructivă în somn
 • defecte cardiace congenitale
 • probleme cu tiroida
 • efecte secundare ale medicamentelor
 • consumul de droguri
 • abuzul de alcool
 • probleme ale glandei suprarenale
 • anumite tumori endocrine

Hipertensiunea este, de cele mai multe ori, o boală “tăcută”,  fără simptome. Poate fi nevoie de zeci de ani până când aceasta să atingă un nivel critic și simptomele să devină evidente. Chiar și atunci când apar, simptomele pot fi cauzate și de alte afecțiuni.

Printre acestea, amintim: dureri de cap, dificultăți de respirație, sângerări nazale, amețeală, dureri în piept, probleme de vedere și uneori urinare cu sânge.

Metode de depistare a hipertensunii arteriale

Cea mai bună metodă de depistare a hipertensiunii este monitorizarea regulată a valorilor tensiunii arteriale. Dacă obișnuiţi să vă duceți la un control medical anual dar aveți antecedente în familie cu hipertensiune sau alți factori care ar putea determina această boală, vorbiți cu doctorul dumneavoastră despre acest lucru.

Diagnosticarea hipertensiunii este simplă, însă nu se poate pronunța doar după o măsurare a tensiunii.

Valorile presiunii sangvine pot fi influențate de mulți factori și astfel pot varia de la o oră la alta. De aceea, dacă tensiunea arată valori anormale, este important să mai faceți și alte teste, cum ar fi:

 • Test de urină
 • Valorile colesterolului și alte teste de sânge
 • Electrocardiograma
 • Analize cu ultrasunete ale inimii și ale rinichilor

Citirea tensiunii arteriale

Valoarea tensiunii arteriale este dată de două numere. Primul număr reprezintă presiunea sistolică, adică presiunea din artere atunci când inima bate și pompează sângele.  Al doilea număr reprezintă presiunea diastolică, adică cea care apare între două bătăi de inimă.

În funcție de aceste numere, apar categorii de tensiune arterială:

Normală

Tensiune mai mică de 120/80

Crescută

Presiunea sistolică este între 120-129, iar cea diastolică este mai mică de 80 (în acest caz nu se recomandă medicația, ci doar schimbarea stilului de viață)

Hipertensiune stadiul I

Presiunea sistolică între 130-139, iar cea diastolică între 80-89

Hipertensiune stadiul II

Presiunea sistolică este mai mare sau egală cu 140, iar cea diastolică este cel puțin 90.

Hipertensiune acută

– presiunea sistolică este mai mare de 180, iar cea diastolică este cel puțin 120 (în acest caz este nevoie de îngrijire medicală de urgență)

Tratamentul medicamentos

Tratamentul diferă în funcție de tipul de hipertensiune dar și de cauzele apariției acesteia. Este important să tratăm nu hipertensiunea în sine, ci cauzele care duc la creșterea tensiunii arteriale.

Dacă schimbarea stilului de viață nu este de ajuns, atunci se trece mai departe, la căutarea altor cauze ale bolii. Acestea pot fi alte probleme de sănătate sau chiar medicamente pe care pacientul le ia pentru tratarea altor boli.

Tratamentul pentru hipertensiune diferă de la pacient la pacient, fiind nevoie de o perioadă de acomodare și testare a medicamentelor. De asemenea, medicația nu este una pe termen lung, deoarece, în timp, este posibil ca aceasta să nu mai fie eficientă, caz în care va trebui să fie schimbată.

Câteva dintre medicamentele cele mai utilizate în tratarea hipertensiunii sunt:

 • Beta-blocante

Acestea fac inima să bată mai încet și cu mai puțină forță. Astfel se reduce cantitatea de sânge pompat în artere cu fiecare bătaie de inimă, ceea ce scade presiunea din vasele de sânge. De asemenea, blochează și anumiți hormoni din organism care pot cauza creșterea presiunii

 • Diuretice

Nivelele crescute de sodiu și excesul de fluid din organism pot crește presiunea sângelui. Diureticele ajută rinichii să elimine excesul de sodiu din corp, pentru ca mai apoi organismul să poată elimina prin urină și excesul de apă.

 • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE)

Angiotensina este o substanță chimică din cauza căreia vasele de sânge se îngustează. Inhibitorii ACE blochează producerea în exces a acestei substanțe

 • Blocanți ai receptorului pentru angiotensină II

În timp ce inhibitorii ACE împiedică formarea substanței numită angiotensină din organism, blocanții împiedică formarea legăturilor cu receptorii

 • Blocante de canale de calciu

Acestea blochează calciul la intrarea în mușchiul inimii. Acest lucru face ca inima să bată mai slab și să scadă presiunea sangvină. De asemenea, blocantele de canale de calciu relaxează vasele de sânge

 • Agoniști Alpha-2

Acest tip de medicamente afectează impulsul nervos care cauzează îngustarea vaselor de sânge

Prevenirea și tratarea hipertensiunii fără medicamente

Așa cum am mai spus și mai sus, foarte important în tratarea și prevenirea hipertensiunii este adoptarea unui stil de viață sănătos, care vă poate scăpa chiar de necesitatea unui tratament medicamentos.

O dietă sănătoasă recomandată pentru boli de inimă trebuie să conțină fructe, legume, cereale și pește.

De asemenea, 30 de minute de exerciții fizice sunt recomandate zilnic pentru a ajuta la menținerea unei greutăți normale dar și pentru a reduce stresul, pentru a scădea tensiunea arterială și pentru a îmbunătăți sistemul cardiovascular. Alte activități cu efecte benefice pentru organism sunt meditația, exercițiile de respirație, masajul, yoga sau tai-chi.

Tutunul și alcoolul afectează întreg organismul, dar mai ales vasele de sânge și țesuturile. Dacă nu puteți renunța definitiv la aceste vicii, încercați măcar să reduceți consumul lor.

Una dintre cele mai ușoare și eficiente metode de prevenire și tratare a hipertensiunii este dieta zilnică. O dietă bazată pe legume și fructe vine cu un aport considerabil de fibre și reduce nivelul de sare și de grăsimi nesănătoase din organism.

Mâncați mai multe fructe, legume și cereale și încercați să înlocuiți carnea roșie cu pește, carne de pui sau tofu. Este recomandat să serviți 10 tipuri de fructe și legume pe zi.

Încercați să ajustați conținutul farfuriei, astfel încât, în loc de o friptură cu salată să mâncați o salată cu friptură!

Persoanele cu hipertensiune sau cu boli de inimă trebuie să fie atente la nivelul de sodiu din organism, cantitatea recomandată de sare ingerată zilnic fiind de 1,5-2,3 grame. Cel mai ușor mod de a monitoriza cantitatea zilnică de sare este să vă gătiți singuri mâncarea.

Alimentele și băuturile zaharoase conțin calorii fără valoare nutrițională. Dacă vă e poftă de ceva dulce, încercați să mâncați fructe sau ciocolată neagră. Evitați iaurturile cu arome, cerealele cu conținut crescut de zahăr și sucurile.

Hipertensiunea și sarcina

Femeile care suferă de hipertensiune pot naște bebeluși sănătoși, însă este necasară o monitorizare atentă a sarcinii.

De obicei, femeile cu presiune arterial crescută au șanse mari să dezvolte complicații pe parcursul sarcinii iar bebelușii acestora se pot naște fie prematur, fie pot avea o greutate prea mică.

Și femeile sănătoase pot avea probleme cu tensiunea în timpul sarcinii, probleme care, de cele mai multe ori, dispar după naștere.

În unele cazuri, femeile care suferă de hipertensiune, dezvoltă în timpul sarcinii o afecțiune numită preeclampsie.  Preeclampsia este o hipertensiune arterială asociată cu prezență de proteine în exces în urină.

Fără diagnostic și tratament corespunzător, preeclampsia poate evolua către eclampsie, punând în pericol atât viața fătului cât și cea a mamei. Nu se cunoaște încă un mod de prevenire a preeclampsiei iar cel mai indicat în asemenea cazuri este o naștere forțată.

Complicații și efecte adverse ale hipertensiunii arteriale

Pentru că hipertensiunea este cel mai adesea o boală fără simptome, aceasta poate afecta întreg organismul un timp îndelungat, până la apariția simptomelor. Netratată la timp sau corespunzător, hipertensiunea poate fi fatală.

Hipertensiunea afectează vasele de sânge, făcându-le mai înguste și mai puțin elastice. Acest lucru ajută grăsimile să se depoziteze pe pereții vaselor și astfel presiunea sangvină crește sau poate fi chiar blocată de depuneri, putând provoca un infarct.

Presiunea crescută a sângelui forțează inima să pompeze mai des și mai puternic, făcând-o să “lucreze” prea mult. Acest lucru poate duce la mărirea inimii, factor principal pentru insuficiență cardiacă, aritmii, moarte subită cardiacă sau chiar infarct.

Tensiunea arterială crescută poate afecta oxigenarea sănătoasă a creierului. Blocările temporare ale fluxului sanguin către creier se numesc atacuri ischemice tranzitorii (TIA), iar blocajele semnificative ale fluxului sanguin determină moartea celulelor creierului. Acest lucru este cunoscut sub numele de accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arterială netratată vă poate afecta, de asemenea, memoria și capacitatea de a învăța, de a vă aminti, de a vorbi și de a raționa.

Cel mai bun mod de a preveni complicațiile și de a evita problemele este să depistați hipertensiunea arterială din timp. Pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, controalele de rutină mai dese, atenția la micile simptome care pot apărea și chiar achiziționarea unui tensiometru pentru a vă putea monitoriza valoarea presiunii mai ușor, sunt câteva dintre recomandările medicilor.

Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. 

Întreabă specialistul

Discută gratuit cu consultanții noștri despre orice problemă medicală. Te contactăm noi.
Sidebar Intreaba Specialistul
Alexandra

Alexandra

Sunt Online. Sună sau scrie un mesaj

Sunt Offline. Între 9-16 ne poți contacta și telefonic. Acum poti folosi formularul din pagină sau ne poți contacta pe WhatsApp.

Alexandra
Voi prelua mesajul tău în cel mai scurt timp și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru tine.
Alege comunicarea preferată
chat Contactează-ne