Oncologie

Cyber Knife – tratamentul cu radioterapie stereotactică ce tratează cancerul, protejând țesuturile sănătoase

Ce este Cyber Knife?

Cyber Knife s-a dovedit a fi ultima noutate în tehnologia pentru terapia cu radiații de orice tip de cancer la nivelul creierului, trunchiului cerebral, măduvei spinării, sânului, plămânului, ficatului, pancreasului, glandei suprarenale, prostatei și altor organe.

Cyber Knife este una dintre cele mai bune alternative pentru pacienții la care nu se poate aplica tratamentul prin chirurgie sau atunci când este omisă șansa de îndepărtare chirurgicală a tumorii.

Această metodă de radioterapie combină localizarea tridimensională și iradierea efectivă a tumorii prin intermediul unei surse de radiații de înaltă energie și numeroase raze sub forma unui foc încrucișat.

Scopul este ca zona marcată să preia doza maximă agresivă și să se distrugă, fără să fie afectate țesuturile înconjurătoare.

Cuțitul cibernetic de nouă generație, Cyber Knife M6, asigură un confort mult mai mare pacientului. Principalul avantaj al sistemului Cyber Knife M6 este că timpul de tratament este scurt.

Durata unei sesiuni de tratament cu Cyber Knife

Durata medie a fiecărei sesiuni de tratament depinde de zona tratată, de apropierea țintei de structurile critice și de doza totală care urmează să fie aplicată.

În principiu, tratamentul Cyber Knife durează de la 15 la 30 de minute. Acesta este un progres semnificativ comparativ cu vechiul sistem, în care o sesiune dura 30-90 de minute.

Sistemul Cyber Knife utilizează, de asemenea, un software modern de imagistică pentru a urmări mișcarea tumorii și a pacientului. Astfel poate ajusta doza de radiații și poate asigura că tratamentul livrat are un grad ridicat de precizie.

Astfel, elimină necesitatea pacienților de a fi imobilizați sau de a li se limita respirația în timpul tratamentului cu scopul de a minimiza mișcarea tumorii.

Flexibilitatea brațului robotic permite sistemului Cyber Knife să livreze radiații către tumori localizate oriunde in organism, inclusiv la creier, cap și gât, coloană vertebrală, plămâni, prostată, ficat, pancreas, sân și alte țesuturi moi.

Sistemul Cyber Knife nu implică nici o tăiere efectivă. Pentru majoritatea pacienţilor, tratamentul Cyber Knife poate oferi o alternativă la chirurgie, o metodă neinvazivă pentru tratamentul tumorilor canceroase cât şi necanceroase.

Ce tip de tumori pot fi tratate cu Cyber Knife?

Tehnologia Cyber Knife și-a dovedit utilitatea în toate tumorile cerebrale, în toate leziunile din zona creierului, a capului și a gâtului, indiferent de localizarea și dimensiunea acestora.

De asemenea, medicii experți în terapia Cyber Knife pot aborda tumori dificile situate în apropierea organelor vitale, cu protecția maximă a acestora.

Cyber Knife este de preferat pentru tumori cerebrale maligne și benigne, metastaze, malformații arteriovenoase, anumite afecțiuni funcționale, cancer pulmonar, de prostată, la cap și gât, tumori vertebrale, cancere pancreatice, anumite metastaze în număr limitat care nu pot fi tratate cu alte metode, tumori pulmonare sau hepatice care își schimbă poziția cu mișcări respiratorii sau intestinale și anumite alte tumori care nu au putut fi tratate sau care în trecut ar fi putut fi tratate doar cu intervenții chirurgicale mutilante.

Cum acționează Cyber Knife în cazul recidivelor?

Cyber Knife poate fi folosit în cazul tumorilor din jurul ochiului care necesită îndepărtarea chirurgicală a ochiului sau boli ale măduvei, care este extrem de sensibilă la radiații.

Dispozitivul poate fi, de asemenea, utilizat pentru pacienții care se confruntă cu recidiva cancerelor în același loc, Cyber Knife fiind o soluție de top, aplicată pe scară largă în clinicile din Turcia.

Cât durează spitalizarea?

Tratamentele de radiochirurgie stereotactică sunt neinvazive, nedureroase, nu necesită anestezie, iar pacienții pot părăsi spitalul, de obicei, în aceeași zi în care a fost efectuată procedura.

În plus, leziuni inaccesibile neurochirurgiei pot fi tratate prin radiochirurgie.

Tratamentul Cyber Knife reduce substanțial riscul unor complicații sau al convalescenței de durată care apar în cazul chirurgiei convenționale.

Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.

Întreabă specialistul

Discută gratuit cu consultanții noștri despre orice problemă medicală. Te contactăm noi.
Sidebar Intreaba Specialistul
Alexandra

Alexandra

Sunt Online. Sună sau scrie un mesaj

Sunt Offline. Între 9-16 ne poți contacta și telefonic. Acum poti folosi formularul din pagină sau ne poți contacta pe WhatsApp.

Alexandra
Voi prelua mesajul tău în cel mai scurt timp și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru tine.
Alege comunicarea preferată
chat Contactează-ne