Oncologie

Cum depistăm cancerul la sân, a doua cauză de deces după cel pulmonar

Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân sau mamar este cea mai comună formă de cancer invaziv la femei și cea de a doua cauză de deces cauzată de cancer, după cel pulmonar. Datorită evoluției în tratament, însă, rata de mortalitate cauzată de cancerul de sân a scăzut de la 1989. Conștientizarea simptomelor și a nevoii radiografiilor sunt un mijloc important în reducerea riscului. În cazuri rare, și bărbații pot fi afectați de cancer de sân, însă articolul de față se axează pe cancerul de sân la femei.

Simptomele cancerului de sân

Radiografiile regulate au o importanță deosebită în reducerea riscului apariției cancerului de sân. Primele simptome ale cancerului de sân apar, de obicei, ca o îngroșare a țesutului în sân sau un nodul în sân sau axilă.

Alte simptome includ:

 • durere în zona axilei sau a sânilor, care nu este influențată de menstruație
 • adâncituri sau roșeață a pielii în zona sânului, similar suprafeței unei portocale
 • iritații în jurul sau pe unul dintre mameloane
 • scurgeri din mamelon, care pot conține și sânge
 • un mamelon adâncit sau inversat
 • schimbări în dimensiunea sau forma sânului
 • exfolierea sau descuamarea pielii sânului sau a mamelonului

Majoritatea nodulilor sânului nu sunt canceroși. Totuși, este indicat ca femeile să viziteze un medic specialist pentru o examinare dacă observă un nodul pe suprafața sânului. Medicul încadrează cancerul într-un anumit stadiu, în funcție de mărimea tumorii și dacă aceasta s-a extins sau nu și asupra ganglionilor limfatici sau a altor părți ale corpului.

Stadii ale cancerului de sân

Există mai multe stadii ale cancerului de sân. Aceste stadii variază între 0 și 4, cu subdiviziuni la fiecare număr din acest interval. Descrierile fiecărui stadiu, dintre cele 4, sunt enumerate dedesubt, deși substadiul cancerului poate depinde și de alte caracteristici specifice ale tumorii, cum ar fi statusul receptorului HER2.

 • Stadiul 0

E cunoscut sub denumirea de carcinom ductal in situ (DCIS), în care celulele sunt limitate înăuntrul ductelor și nu au invadat țesuturile înconjurătoare.

 • Stadiul 1

În acest stadiu, tumora poate ajunge până la 2 centimetri (2cm) de la o margine la cealaltă. Încă nu a afectat ganglionii limfatici, sau există mici grupuri de celule canceroase în ganglionii limfatici.

 • Stadiul 2

Tumoarea are fie 2 cm de la o margine la cealaltă și a început să se extindă și la nodulii din jur, fie are între 2 și 5 cm de jur împrejur și nu s-a extins și asupra ganglionilor limfatici.

 •  Stadiul 3

Tumoarea ajunge să aibă 5 cm de jur împrejur și se extinde la mai mulți ganglioni limfatici, sau poate avea mai mult de 5 cm și să nu afecteze la fel de mulți ganglioni.

 • Stadiul 4

Cancerul s-a extins și asupra organelor îndepărtate, adesea asupra sistemului osos, ficatului, creierului sau plămânilor.

După pubertate, sânul constă în grăsime, țesut conjunctiv și mii de lobuli. Aceștia sunt mici grande care produc lapte pentru alăptare. Mici tuburi, sau ducte, transporta laptele către mamelor. Cancerul provoacă înmulțirea incontrolabilă a celulelor. Aceste celule nu mor în punctul obișnuit al ciclului lor de viață. Această creștere excesivă a celulelor cauzează cancerul, deoarece tumoarea folosește nutrienți și energie, privând restul celulelor din jurul său de acestea. Cancerul de sân debutează, de obicei, în căptușeala interioară a canalelor de lapte sau în noduli care le aprovizionează cu lapte. De acolo, se poate extinde la alte părți ale corpului.

Factori de risc ai cancerului de sân

Cauza exactă a cancerului de sân rămâne necunoscută, însă există anumiți factori de risc ce fac ca apariția lui să fie mai probabilă. Unii dintre acești factori de risc pot fi preveniți.

 • Vârsta

Riscul apariției cancerului de sân crește odată cu vârsta. La 20 de ani, șansa apariției cancerului de sân în următorii 10 ani este de 0.06%. La vârsta de 70% însă, procentul urcă la 3.84%.

 • Genetica

Femeile care au anumite mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2 au o șansă mai mare de a dezvolta cancer de sân sau ovarian sau chiar ambele tipuri. Aceste gene sunt moștenite de la părinți, De asemenea, și mutațiile genei TP53 sunt legate de creșterea riscului de a avea cancer de sân. Șansele ca o persoană să sufere de cancer mamar cresc și dacă o rudă apropiată are sau a avut acest tip de cancer. Se recomandă ca persoanele ce se încadrează în următoarele grupuri să apeleze la testări genetice:

 • cei cu antecedente în familie de cancer de sân, ovarian, peritoneal sau al trompei uterine
 • cei în istoria cărora a existat cancer de sân, legat de mutațiile genelor BRCA1 ȘI BRCA2, de exemplu persoanele cu rădăcini Evreiești Ashkenazi

Cancerul de sân recidivează

Femeile care au avut deja cancer de sân sunt mai predispuse la a-l avea din nou decât cele care nu au intersectat niciodată boala. De asemenea, a avea anumite tipuri de noduli non-canceroși crește șansa de a developa cancer de sân pe viitor. Exemplele includ hiperplazia ductală atipică sau carcinomul lobular in situ. Persoanele care au avut cancer mamar, ovarian, al trompelor uterine sau peritoneal ar trebui să apeleze la un medic, pentru testări genetice.

 • Țesut mamar dens

Femeile care au țesutul sânilor mai dens au o șansă mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de sân.

 • Expunerea la estrogen și alăptarea

Alăptarea pentru mai mult de un an pare să reducă riscul producerii cancerului mamar, iar expunerea pe o perioadă extinsă la estrogen pare îl mărească. Acest lucru poate apărea în momentul în care o femeie își începe ciclul menstrual mai devreme decât ar fi normal, sau intră la menopauză o vârstă mai înaintată decât media. Între aceste perioade, nivelurile de estrogen sunt mai ridicate. Alăptatul, în special pe o perioadă mai mare de 1 an, pare să reducă șansa dezvoltării cancerului de sân. Acest lucru e posibil datorită scăderii expunerii la estrogen, în urma sarcinii și a alăptării.

 • Greutatea corporală

Femeile ce devin supraponderale sau dezvoltă obezitate după menopauză au o șansă mai mare să dezvolte cancer mamar, din pricina nivelurilor ridicate de estrogen.

De asemenea, consumarea unei cantități mari de zahăr poate fi un factor.

 • Consumul de alcool

Consumul mare de alcool pare să joace un rol în apariția cancerului de sân. Conform Institutului Național al Cancerului (NCI), studiile au arătat, în mod repetat, că femeile care consumă alcool au o șansă mai mare de a dezvolta cancer mamar decât cele care nu consumă deloc. Cele care consumă cantități mai mari de alcool sunt expuse unui risc mai mare.

 • Expunerea la radiații

Expunerea la tratamentele cu radiații pentru alte tipuri de cancer pot crește riscul de a dezvolta, pe viitor, și cancer mamar.

 • Tratamente hormonale

Conform NCI, studiile arată că administrarea contraceptivelor pe cale orală poate cauza creșterea riscului apariției cancerului de sân. Conform ACS, studiile au arătat că terapia cu înlocuire de hormoni(HRT), mai exact terapia estrogen-progesteron(EPT), se află în directă legătură cu un risc mărit de apariție a cancerului mamar.

Implanturi cosmetice și supraviețuirea cancerului de sân

O analiză din 2013 a constatat că femeile cu implanturi mamare cosmetice care au primit un diagnostic de cancer mamar au avut, de asemenea, un risc mai mare de a muri din cauza bolii. Acest lucru ar putea fi consecința faptului că implanturile maschează cancerul în timpul radiografiilor sau pot produce chiar modificări ale țesutului mamar.

Cu toate acestea, o revizuire din 2015 publicată în Jurnalul de chirurgie estetică a constatat că efectuarea unei intervenții chirurgicale cosmetice de implant mamar nu crește riscul de cancer de sân.

Tipuri de cancer de sân

 • Carcinom ductal: Acesta începe în conducta de lapte și este cel mai frecvent tip.
 • Carcinom lobular: Acesta începe în lobuli.

Cancerul de sân invaziv apare atunci când celulele canceroase izbucnesc din interiorul lobulilor sau canalelor și invadează țesutul din apropiere. Acest lucru crește șansa ca boala să se răspândească în alte părți ale corpului.

Cancerul de sân neinvaziv se dezvoltă atunci când cancerul rămâne în locul său de origine și nu s-a răspândit de jur împrejur. Cu toate acestea, aceste celule pot evolua uneori spre cancer mamar invaziv.

Diagnosticarea cancerului de sân

Un medic poate diagnostica adesea cancerul de sân ca rezultat al radiografiilor de rutină sau atunci când o femeie apelează la medicul său după ce a detectat simptome. Mai multe teste de diagnosticare și proceduri ajută la confirmarea diagnosticului:

Mamografie

Acesta este un tip de raze X pe care medicii îl folosesc în mod obișnuit în timpul unei radiografii inițiale al cancerului de sân. Produce imagini care pot ajuta un medic să detecteze eventuale noduli sau anomalii.Un medic va face teste suplimentare în cazul apariției unui test suspect care . Cu toate acestea, mamografia arată uneori o zonă suspectă care se dovedește a nu fi cancer.

Ultrasunete

Această scanare utilizează unde sonore pentru a ajuta un medic să facă diferența dintre o masă solidă și un chist plin de lichid.

RMN

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) combină diferite imagini ale sânului pentru a ajuta un medic să identifice cancerul sau alte anomalii. Un medic poate recomanda un RMN ca urmare a unei mamografii sau ultrasunete. Medicii le folosesc uneori ca instrument de radiografiere pentru cei cu risc mai mare de cancer mamar.

Biopsie

Într-o biopsie, medicul extrage o probă de țesut și o trimite pentru analize de laborator. Aceasta arată dacă celulele sunt canceroase. Dacă sunt, o biopsie indică ce tip de cancer s-a dezvoltat, inclusiv dacă cancerul este sau nu sensibil la hormoni.

Diagnosticul implică, de asemenea, stadializarea cancerului pentru a stabili:

 • dimensiunea unei tumori
 • cât de mult s-a răspândit
 • dacă este invaziv sau neinvaziv

Stadializarea oferă o imagine a șanselor de recuperare a unei persoane și a cursului ideal de tratament.

Tratamentul cancerului de sân

Tratamentul va depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul și stadiul cancerului, sensibilitatea persoanei la hormoni, vârsta, starea generală de sănătate și preferințele pacientului.

Principalele opțiuni de tratament sunt:

 • terapie cu radiatii
 • interventie chirurgicală
 • terapie biologică sau terapie medicamentoasă vizată
 • terapia hormonală
 • chimioterapie

Factorii care afectează tipul de tratament pe care îl are o persoană vor include stadiul cancerului, alte afecțiuni medicale și preferința lor individuală.

Chirurgie

Dacă este necesară intervenția chirurgicală, tipul va depinde atât de diagnostic, cât și de preferințele individuale. Tipurile de intervenții chirurgicale includ:

Lumpectomie

Aceasta implică îndepărtarea tumorii și a unei cantități mici de țesut sănătos din jurul ei.

O lumpectomie poate ajuta la prevenirea răspândirii cancerului. Aceasta poate fi o opțiune dacă tumora este mică și ușor de separat de țesutul său înconjurător.

Mastectomie

O mastectomie simplă implică îndepărtarea lobulilor, canalelor, țesutului gras, mamelonului, areolei și a unei bucăți de piele.

În unele cazuri, un chirurg va elimina, de asemenea, ganglionii limfatici și mușchii din peretele toracic.

Biopsia nodului santinelă

dacă cancerul de sân ajunge la ganglionii limfatici santinelă, care sunt primele noduri la care se poate răspândi un cancer, se poate răspândi în alte părți ale corpului prin sistemul limfatic. Dacă medicul nu găsește cancer în nodurile santinelă, atunci de obicei nu este necesar ca nodulii ramăși să fie eliminați.

Disecțiea ganglionilor limfatici axilari

Dacă un medic găsește celule canceroase în ganglionii santinelă, poate recomanda îndepărtarea mai multor ganglioni limfatici din axilă. Acest lucru poate preveni răspândirea cancerului.

Reconstrucție

După mastectomie, un chirurg poate reconstrui sânul pentru a arăta mai natural. Acest lucru poate ajuta o persoană să facă față efectelor psihologice ale îndepărtării sânilor.

Chirurgul poate reconstrui sânul în același timp cu efectuarea unei mastectomii sau la o dată ulterioară. Aceștia pot utiliza un implant mamar sau un țesut dintr-o altă parte a corpului.

Terapie cu radiații

O persoană poate fi supusă radioterapiei la aproximativ o lună după operație. Radiația implică țintirea tumorii cu doze controlate de radiații care distrug orice celule canceroase rămase.

Chimioterapie

Un medic poate prescrie medicamente chimioterapice citotoxice pentru distrugerea celulelor canceroase dacă există un risc ridicat de recurență sau răspândire. Când o persoană are chimioterapie după operație, medicii o numesc chimioterapie adjuvantă. Uneori, un medic poate alege să administreze chimioterapie înainte de operație pentru a micșora tumora și a facilita îndepărtarea acesteia. Medicii numesc aceasta chimioterapie neoadjuvantă.

Terapia de blocare a hormonilor

Medicii folosesc terapia de blocare a hormonilor pentru a preveni revenirea după tratament a cancerelor de sân sensibile la hormoni. Terapia hormonală poate fi utilizată pentru a trata cancerele pozitive ale receptorilor de estrogen (ER) și receptorilor de progesteron (PR). Ei administrează, de obicei, terapia de blocare a hormonilor după operație, dar uneori ar putea să o folosească în prealabil pentru a micșora tumora.

Terapia de blocare a hormonilor poate fi singura opțiune pentru persoanele care nu sunt candidați potriviți pentru intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radioterapie. Medicii pot recomanda unei persoane tratamentul hormonal timp de 5-10 ani după operație. Cu toate acestea, tratamentul nu va afecta cancerele care nu sunt sensibile la hormoni.

Exemple de medicamente pentru terapia cu blocare hormonală: tamoxifen, inhibitori ai aromatazei, ablația sau suprimarea ovariană, Goserelin (care este un medicament agonist care eliberează hormoni luteinizanti, care suprimă ovarele).

Tratamentul hormonal poate afecta fertilitatea.

Tratamentul biologic

Medicamentele vizate pot distruge anumite tipuri de cancer de sân. Exemplele includ: trastuzumab, lapatinib sau bevacizumab.

Tratamentele pentru cancerul de sân și alte tipuri de cancer pot avea efecte adverse severe. Atunci când decid asupra unui tratament, oamenii ar trebui să discute riscurile potențiale cu un medic și să caute modalități de a minimiza efectele secundare.

Perspectiva cancerului de sân

Perspectiva unei persoane cu cancer de sân depinde de stadializare. Detectarea timpurie și tratamentul conduc de obicei la o perspectivă pozitivă. Potrivit ACS, o persoană care primește tratament pentru cancerul de sân în stadiul 0 sau stadiul 1 are șanse de 99% să supraviețuiască cel puțin 5 ani după ce a fost diagnosticată, în comparație cu femeile care nu au cancer. Dacă cancerul de sân atinge stadiul 4, , șansa de a supraviețui încă 5 ani se reduce la aproximativ 27%. Verificările și radiografiile periodic pot ajuta la detectarea simptomelor devreme. Femeile ar trebui să discute opțiunile lor cu un medic.

Prevenția cancerului de sân

Colegiul American de Radiologi recomandă examinări anuale pentru femeile cu risc mediu care au peste 40 de ani. Există mai multe linii directoare diferite cu privire la cât de des femeile ar trebui să fie supuse unei radiografii. Colegiul American al Medicilor (ACP) recomandă femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani cu un risc mediu de cancer mamar, să discute cu un medic beneficiile și riscurile radiografiilor regulate.

Între 50 și 74 de ani, femeile care prezintă un risc mediu ar trebui să efectueze radiografii la fiecare 2 ani.

Peste 75 de ani, medicii recomandă radiografii doar pentru femeile cu o speranță de viață de 10 sau mai mulți ani. ACS sugerează că femeile cu risc mediu pot alege să efectueze scanări anuale începând cu vârsta de 40 de ani. Cei care nu au, ar trebui să înceapă screening-ul anual la 45 de ani. Aceștia pot decide să treacă la radiografii din doi în doi ani când împlinesc 55 de ani.

Colegiul American de Radiologi recomandă radiografii în fiecare an, începând cu vârsta de 40 de ani. În ciuda diferitelor recomandări, majoritatea experților sunt de acord că femeile ar trebui să discute cu medicii lor despre radiografierea cancerului de sân începând cu vârsta de 40 de ani.

Nu există nicio modalitate de a preveni cancerul de sân. Cu toate acestea, anumite schimbări privind stilul de viață pot reduce semnificativ riscul de cancer de sân, precum și alte tipuri.

Printre schimbările recomandate enumerăm:

 • evitarea consumului excesiv de alcool
 • o dietă sănătoasă care conține o mulțime de fructe și legume proaspete
 • exerciții fizice și mișcare
 • menținerea unui indice de masă corporală normal (IMC)

Femeile ar trebui să ia în considerare opțiunile pentru alăptare și utilizarea HRT după menopauză, deoarece acestea pot crește și riscul.

Chirurgia preventivă este, de asemenea, o opțiune pentru femeile cu risc crescut de cancer mamar.

Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. 

Întreabă specialistul

Discută gratuit consultanții noștri despre orice problemă medicală. Te contactăm noi.
Sidebar Intreaba Specialistul
Alexandra

Alexandra

Sunt Online. Sună sau scrie un mesaj

Sunt Offline. Între 9-16 ne poți contacta și telefonic. Acum poti folosi formularul din pagină sau ne poți contacta pe WhatsApp.

Alexandra
Voi prelua mesajul tău în cel mai scurt timp și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru tine.
Alege comunicarea preferată
chat Contactează-ne