TRATAMENTE TURCIA

CALITATE MEDICALA

CEL MAI BUN CONSULTANT

IN 2023

office@tratamente-turcia.ro

+40 746 992 222

Alege Tratamente Turcia pentru o experiență medicală de neuitat, cu acces la tratamente de ultimă oră și o echipă dedicată ție!

logo Tratamente Turcia
Cardiologie

Ce sunt varicele și care este cea mai eficientă metodă de tratament

Despre varice

Varicele sunt venele mărite, umflate și răsucite, care la suprafața pielii capătă adesea o culoare albastră sau violet închis. Varicele apar atunci când valvele defecte din vene permit sângelui să curgă în direcția greșită. Mai mult de 23% dintre adulți sunt afectați de vene varicoase. Femeile gravide și persoanele supraponderale sunt mai predispuse la varice.  Simptomele pot include dureri de picioare, glezne umflate și vene “sparte”.

Varicele sunt vene mari, umflate, care apar adesea pe picioare și laba picioarelor. Acestea apar atunci când valvele din vene nu funcționează corect, astfel încât sângele nu curge eficient. În cazuri grave, o venă varicoasă se poate rupe sau se poate transforma în ulcere varicoase pe piele. Acestea vor necesita tratament.

Dacă pacientul nu prezintă simptome sau disconfort și nu este deranjat de aspectul varicelor este posibil ca tratamentul să nu fie necesar. Cu toate acestea, dacă există simptome, tratamentul poate fi necesar pentru a reduce durerea sau disconfortul, pentru a evita complicațiile, cum ar fi ulcerele piciorului, decolorarea pielii sau umflarea. Unii pacienți pot dori, de asemenea, tratament din motive cosmetice.

Dacă varicele sunt mari, este posibil să fie necesară îndepărtarea chirurgicală. Acest lucru se face de obicei sub anestezie generală. În majoritatea cazurilor, pacientul poate pleca acasă în aceeași zi – dacă este necesară o intervenție chirurgicală pe ambele picioare, este posibil să fie nevoie să petreacă o noapte în spital.

Ligatura chirurgicală și smulgerea venelor varicoase

Intervenția se începe cu două incizii, una aproape de zona inghinală a pacientului, iar cealaltă se face mai jos, la gleznă sau la genunchi. Partea superioară a venei este legată și sigilată, iar un fir subțire și flexibil este filetat prin vena afectată și apoi extras, trăgând vena afară odată cu el.

Această procedură nu necesită de obicei spitalizarea. După operație, majoritatea pacienților vor avea nevoie de 1-3 săptămâni pentru a-și reveni înainte de a se întoarce la muncă și la alte sarcini zilnice. În timpul recuperării, se poartă ciorapi de compresie.

Scleroterapia varicelor

Prin această procedură o substanță chimică este injectată în varicele mici și mijlocii, substanță care le cicatrizează și le închide. Câteva săptămâni mai târziu, varicele ar trebui să se estompeze. Este posibil să fie necesară injectarea unei vene de mai multe ori.

Ablație cu radiofrecvență

Această intervenție presupune o mică incizie deasupra zonei varicoase sau sub genunchi, cu ajutorul unei ecografii. Apoi, un tub îngust (cateter) este filetat în venă. Medicul introduce o sondă în cateter, care emite energie de radiofrecvență. Energia de radiofrecvență încălzește vena, provocând prăbușirea pereților, închizând-o efectiv. Această procedură este preferată pentru varicele mai mari. Ablația prin radiofrecvență se face de obicei cu un anestezic local.

Coagulare endovasculară cu laser

Intervenția prevede introducerea unui cateter în vena afectată a pacientului. Un mic laser, filetat prin cateter și poziționat în partea superioară a venei,eliberează explozii scurte de energie care încălzesc vena, închizând-o. Cu ajutorul unei scanări cu ultrasunete, medicul înfășoară laserul până la capăt în venă, etanșând treptat toată zona. Această procedură se face sub anestezie locală.

Flebectomie transluminată

Flebectomia trnsluminată este o variantă avansată a flebectomiei simple. Un transiluminator endoscopic (lumină specială) este filetat printr-o incizie sub piele, astfel încât medicul să poată vedea care vene trebuie scoase. Venele țintă sunt tăiate și îndepărtate cu un dispozitiv de aspirație prin incizie. Pentru această procedură poate fi utilizat un anestezic general sau local.

Printre cele mai des întâlnite simptome ale varicelor amintim:

 • vene răsucite, umflate și noduroase (bombate)
 • vene albastre sau violet închis
 • dureri de picioare
 • picioare grele, mai ales după mișcare fizică sau noaptea
 • lipodermatoscleroză – grăsimea de sub piele, chiar deasupra gleznei, poate deveni dură
 • glezne umflate
 • telangiectazie la nivelul piciorului afectat (venele “păianjen”)
 • poate exista o nuanțare a pielii lângă vene varicoase, de obicei de culoare maronie sau albastră
 • eczeme venoase (dermatită de stază) – pielea din zona afectată este roșie, uscată și prezintă mâncărime
 • când se ridică brusc în picioare, unele persoane experimentează junghiuri la picioare
 • atrofie albă – pete neregulate de culoare albicioasă, care arată ca niște cicatrici, și care apar, de obicei, la glezne

În majoritatea cazurilor, varicele nu prezintă complicații, însă, dacă acestea apar, pot include simptome precum: sângerări, tromboflebită (cheagurile de sânge din vena piciorului provoacă inflamația venei) sau insuficiență venoasă cronică (fluxul sanguin slab duce la un schimb deficitar de oxigen, substanțe nutritive și reziduale dintre piele și sânge).

Venele au supape unidirecționale, astfel încât sângele să poată circula într-o singură direcție. Dacă pereții venei se întind și sunt mai puțin flexibili (elastici), supapele se pot slăbi. O supapă slăbită poate permite sângelui să se scurgă înapoi și să curgă în cele din urmă în direcția opusă. Când se întâmplă acest lucru, sângele se poate acumula în vene, care apoi se măresc și se umflă.

Figura A prezintă o venă normală cu o supapă care funcționează corespunzător.  Figura B vena varicoasă are o valvă defectă, pereții venei sunt subțiri și întinși.

Venele cele mai îndepărtate de inimă sunt, adesea, cele mai afectate, cum ar fi cele din picioare. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că gravitația face ca fluxul de sânge să ajungă mai greu înapoi în inimă. De asemena, orice afecțiune care pune presiune pe abdomen are potențialul de a provoca varice; de exemplu, sarcina, constipația și, în cazuri rare, tumorile.

Experții nu sunt siguri de ce pereții venelor se întind sau de ce supapele devin defecte. Factorii de risc potențiali includ: menopauza, sarcina, vârsta – peste 50 de ani, statul în picioare pentru perioade lungi de timp, antecedente familiale de varice sau obezitate.

Următorii factori sunt asociați cu un risc mai mare de a avea varice:

 • Sexul

Varicele afectează femeile mai des decât bărbații. Se poate ca hormonii feminini să relaxeze venele.

 • Genetica

Varicele se pot moșteni din familie.

 • Obezitatea

A fi supraponderal sau obez crește riscul apariției varicelor.

 • Vârsta

Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, din cauza uzurii valvelor venelor.

 • Locul de muncă

O persoană care trebuie să petreacă mult timp în picioare la locul de muncă poate avea riscuri mai mari de varice.

Femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte varice în timpul sarcinii decât în ​​orice alt moment din viața lor. Femeile însărcinate au mult mai mult sânge în corp; acest lucru exercită o presiune suplimentară asupra sistemului circulator. În plus, modificările nivelului hormonal pot duce la o relaxare a pereților vaselor de sânge. Ambii factori cresc riscul apariției venelor varicoase. Pe măsură ce uterul crește, există o presiune mai mare asupra venelor din zona pelviană a mamei. În majoritatea cazurilor, varicele dispar după terminarea sarcinii; acest lucru nu este întotdeauna valabil și, uneori, chiar dacă varicele se ameliorează, pot rămâne urme vizibile.

Sfaturi pentru prevenirea agravării varicelor

Pentru a ameliora durerea și pentru a preveni agravarea varicelor sunt recomandate câteva obiceiuri simple pe care să le includeți în viața de zi cu zi. Acestea includ: exercițiile fizice, păstrarea unei greutăți normale, ridicarea picioarelor și evitarea statului în picioare pentru o perioadă prea lungă de timp.

Există, de asemenea, numeroase tratamente naturale, fără prescripție medicală, de obicei creme topice și emoliente. Acestea pot ajuta la calmarea durerii și la îmbunătățirea confortului și pot îmbunătăți aspectul general al varicelor. De asemena, ciorapii de compresie sunt foarte utili, aceștia strângând picioarele pacientului și îmbunătățind astfel circulația sanguină.

Teste de diagnostic pentru depistarea varicelor

O examinare fizică, în principal vizuală, efectuată de un medic va decide dacă un pacient are sau nu vene varicoase. Următoarele teste de diagnostic sunt uneori recomandate:

 • Test Doppler

O scanare cu ultrasunete pentru a verifica direcția fluxului de sânge în vene. Acest test verifică, de asemenea, dacă există cheaguri de sânge sau obstrucții în vene.

 • Ecografie duplex color

Aceasta oferă imagini color ale structurii venelor, care ajută medicul să identifice orice anomalie. De asemenea, poate măsura viteza fluxului sanguin. De asemenea, pacientului i se pot pune întrebări despre simptome.

Întreabă specialistul

Discută gratuit cu consultanții noștri despre orice problemă medicală. Te contactăm noi.
Sidebar Intreaba Specialistul
Alexandra

Alexandra

Sunt Online. Sună sau scrie un mesaj

Sunt Offline. Între 9-16 ne poți contacta și telefonic. Acum poti folosi formularul din pagină sau ne poți contacta pe WhatsApp.

Alexandra
Voi prelua mesajul tău în cel mai scurt timp și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru tine.
Alege comunicarea preferată
chat Contactează-ne