Ce sunt hemoroizii și cum îi tratăm

unhappy-man-suffering-depression-touching-head-sit-2021-08-29-12-12-05-utc-1200x783.jpg

Boala provocată de hemoroizi este o boală rectală care apare în regiunea anală, care este situată la ieșirea din intestinul gros. Hemoroizii reprezintă vene varicoase (inflamate sau dilatate) localizate în interiorul anusului (hemoroizii interni) sau în exteriorul anusului (hemoroizii externi). Boala hemoroizilor, care este foarte frecventă în societate, afectează atât femeile cât și bărbații, indiferent de vârstă. Deși în trecut aceasta era des întâlnită la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, acum este întâlnită frecvent și la tineri din motive diverse, precum schimbarea obiceiurilor zilnice.

Boala hemoroizilor este una dintre bolile anale care afectează foarte mult confortul vieții de zi cu zi. Formarea hemoroizilor în zona anală este cauzată în principal de deteriorarea țesuturilor și a vaselor de sânge din zonă din cauza forțării în timpul defecării. Cele mai importante cauze ale hemoroizilor sunt constipația cronică și diareea sau alte tulburări ale sistemului digestiv.

Alte cauze ale apariției hemoroizolor pot fi:

 • probleme ale sistemului digestiv (constipație cronică sau diaree).
 • o cantitate insuficientă de apă, zilnic
 • un stil de viață sedentar.
 • sarcina sau nașterea.
 • practicarea anumitor sporturi, cum ar fi călăria, ridicarea greutăților și ciclismul.
 • locuri de muncă care solicită o poziție șezând pentru o perioadă lungă de timp
 • consumul excesiv de alcool și țigări.
 • tumori în regiunea anală
 • Probleme cu excesul de greutate.
 • Predispozitie genetică.

Tipuri de hemoroizi

Hemoroizii se împart în două feluri: hemoroizi interni și hemoroizi externi, în funcție de localizarea formațiunilor în regiunea anală.

Hemoroizii localizați în partea interioară a anusului se numesc hemoroizi interni, acest tip fiind cel care provoacă cele mai multe probleme.

Atunci când tratamentul acestora nu este luat la timp, boala se agravează și devine tot mai grea.

Hemoroizii interni trec prin mai multe etape graduale ale bolii:

Hemoroizi de gradul I:

Acesta este stadiul inițial al hemoroizilor, în care simptomele sunt aproape inexistente, fiind astfel greu de depistat. Doar o examinare detaliată ar putea duce la un diagnostic corect..

Hemoroizi de gradul II:

În acest stadiu dimensiunea hemoroizilor a început să crească, astfel că pacientul ar putea simți un dinsconfort în zona anală. Totodată, în această etapă e posibil sp observați sângerări  după fiecare scaun, mâncărime sau, în unele cazuri chiar dureri.

Hemoroizi de gradul 3:

În această etapă, lungimea hemoroizilor a crescut îndeajuns de mult pentru a ieși din anus. În această etapă, pacientul poate prezenta sângerări mai intense, o senzație de umezeală și mâncărime.

Hemoroizi de gradul 4:

Cunoscuți ca ultima etapă a bolii hemoroizilor interni, hemoroizii de gradul 4 sunt în mod constant ieșitți din rect. În această etapă a bolii, hemoroizii au atins o dimensiune destul de mare. În gradul 4 aceștia provoacă sângerări, mâncărimi, senzație de plenitudine și durere severă, dar și dificultăți în timpul mersului sau atunci când se stă în șezut.

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi sunt localizați în exteriorul anusului. Aceștia au o dimensiune care poate fi văzută și simțită cu mâna atunci când se atinge zona respectivă. Din acest motiv pot fi descoperiți mult mai timpuriu față de cei interni.

Există, de asemenea, un tip de hemoroizi externi cunoscut sub numele de hemoroizi trombozați, care apar ca urmare a coagulării sângelui în structurile hemoroidale. În acest caz, simptomele sunt mai acute și se prezintă sub formă de arsuri, furnicături, mâncărimi sau sângerări. Structurile hemoroidale pot avea o culoare albăstruie sau purpurie.

Pentru un diagnostic clar, se poate apela la proctoscopie sau chiar colonoscopie, pentru a investiga inclusive boli intestinale, ale sistemul digestiv  dar și tumori în zona intestinului gros.

Acest lucru este necesar deoarece unele simptome ale hemoroizilor pot fi similare cu cele ale altor boli.

Simptomele hemoroizilor

Deși simptomele hemoroizilor interni și ale hemoroizilor externi diferă, este posibil ca unele dintre ele să fie comune, după cum urmează:

 • Senzație de mâncărime în zona anusului,
 • Sângerări sau urme de sânge,
 • Senzație de arsură în zona anală,
 • umflături palpabile în zona anusului,
 • Incapacitatea de a defeca complet,
 • Umezeala sau scurgerile din rect,
 • Durere în zona anală.

Obiceiuri sănătoase pentru ameliorarea hemoroizilor

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să il faceți în cazul ăn care bănuiți că suferiți de hemoroizi este să programați un consult medical și să nu amânați începerea tratamentului recomandat.

Există și câteva recomandări pe care le puteți urma atât în timpul tratamentului cât și după terminarea acestuia:

 • Consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi este bun atât pentru hemoroizi, cât și pentru orice persoană care vrea o viață sănătoasă. În general, în locul apei se consumă băuturi precum ceaiul și cafeaua. Din păcate, această situație nu îndeplinește cantitatea de apă necesară organismului. Și niciunul dintre aceste tipuri de băuturi nu poate înlocui apa. Pentru ca sistemul nostru digestiv să funcționeze corect, trebuie satisfăcută cantitatea de apă de care are nevoie corpul nostru. Apa trebuie consumata pentru a evita constipatia, care este una dintre cauzele hemoroizilor.
 • Consumul de alimente bogate în fibre, care sunt atât de importante pentru sănătatea intestinului și a sistemului digestiv. Exemple de alimente care conțin fibre sunt leguminoasele, legumele și fructele proaspete, alimente precum iaurtul care conțin probiotice, fructele uscate și nucile. Evitați fast-food-ul, băuturile acide, gata preparate, pâinea albă și alimentele cu conținut ridicat de carbohidrați.
 • Oamenii ar trebui să facă sportul ca parte a vieții lor, precum și a dietei lor. Ieșirea dintr-un stil de viață sedentar și practicarea sportului în mod regulat se numără printre factorii care reglează sistemul digestiv.
 • Pacienții cu tratament pentru hemoroizi și persoanele care doresc să fie protejate de hemoroizi nu trebuie să stea mult timp pe toaletă. Maximum 5 minute este timpul recomandat.

Tratamentul hemoroizilor

Este foarte important ca evaluarea bolii provocate de hemoroizi să fie efectuată de un medic specialist care va putea să recomande, în funcție de gradul bolii și alte analize și teste, cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient.

În cazul hemoroizilor de grad I, medicul vă poate recomanda băi de șezut cu apă caldă și diferite substanțe și aplicarea unor creme.

Cu toate acestea, trebuie știut că metode precum medicamentele și cremele oferă persoanei un efect temporar de calmare. Atunci când aceste metode de tratament, care tratează simptomele bolii, sunt întrerupte, durerea reapare și boala progresează, mai ales la hemoroizii în stadiu avansat.

Astăzi, există opțiuni de tratament chirurgical și nechirurgical pentru hemoroizi. În operația chirurgicală clasică, sub anestezie generală, numita chirurgie hemoroizilor, hemoroizii sunt tăiați și îndepărtați. Apoi, țesuturile zonei în care se efectuează procesul de tăiere sunt suturate.

Metoda de tratament nechirurgical al hemoroizilor oferă un mare avantaj pacienților. Puteți beneficia de tratamentul hemoroizilor în ambulatoriu, fără a fi nevoie de spitalizare, de către medicii noștri specialiști în domeniul proctologiei și echipa noastră de asistență medicală cu experiență.

Tehnici utilizate în tratamentul nechirurgical al hemoroizilor

 • Tratament cu laser
 • Tratament cu electrochirurgie
 • Tratament cu radiofrecventa

Tratamentele nechirurgicale ale hemoroizilor pot fi aplicate singure sau în combinație cu intervenții chirurgicale atunci când este necesar.

Articol realizat cu sprijinul Conferențiar universitar doctor Mustafa Atabey– medic specialist chirurgie bariatrică.

logo-tratamente_nou_mic-2

ADRESĂ:  Strada Ion Maiorescu, nr. 2, Bl. 33, Ploiești, Prahova, România

EMAIL:  office@tratamente-turcia.ro

TELEFON: 0746 99 22 22

PROGRAM: Non-stop

ASISTENȚĂ TEHNICĂ: 0733 615 328

© Tratamente în Turcia - 2021