Chirurgie estetică plastică

Ce este chirurgia plastică

Ce este chirurgia plastică?

Chirurgia plastică este o ramură a medicinei care se ocupă de restaurarea – sau, în unele cazuri, de „corecția” – atât a formei, cât și a funcțiilor diferitelor părți ale corpului. În chirurgia plastică, acest termen este folosit pentru a desemna remodelarea sau sculptarea țesutului uman.

Domeniul chirurgiei plastice este cel mai bine cunoscut pentru chirurgia estetică sau cosmetică, prin care se urmărește îmbunătățirea aspectului fizic al unui pacient. Chirurgia estetică sau cosmetică este doar o ramură a domeniului. Chirurgia plastică poate implica, de asemenea, microchirurgie, chirurgie a mâinii, chirurgie cranio-facială, tratamente pentru arsuri și chirurgie reconstructivă.

Care sunt principalele subspecialități ale chirurgiei plastice?

Microchirurgia

Este o ramură a chirurgiei plastice care presupune utilizarea unui microscop operator pentru a efectua intervenții chirurgicale asupra nervilor și vaselor de sânge de dimensiuni extrem de mici (cca 1 milimetru în diametru). Chirurgii plasticieni se pot specializa în această ramură, mai ales dacă urmează să efectueze transfer liber de țesut. Această procedură de reconstrucție implică sacrificarea țesuturilor donatorului pentru a fi transferate într-o altă parte a corpului care necesită reconstrucție. Microchirurgii – în special cei din domeniul chirurgiei plastice – pot efectua reconstrucția unei mandibule după rezecție ca formă de tratament sau management al cancerului oral, pierderea traumatică de țesut în majoritatea părților corpului, absența țesutului congenital și rezecția sânilor ca formă de tratament sau management al cancerului de sân.

Chirurgia mâinii

Este o altă ramură a domeniului care implică reatașarea sau reconstrucția membrelor și a țesuturilor moi din mână.

Chirurgia cranio-facială

Este o subspecialitate a chirurgiei plastice care implică de obicei proceduri efectuate pe craniu, cap, față, maxilare, gât și alte structuri asociate sau înrudite. Există proceduri chirurgicale cranio-faciale care implică manipularea oaselor, dar această subspecialitate nu este specifică anumitor tipuri de țesut sau os – chirurgii cranio-faciali lucrează pe țesuturi moi, mușchi, dinți, nervi, vase de sânge, oase și piele. Chirurgia cranio-facială poate implica îmbunătățirea sau restabilirea formei și funcției, inclusiv afecțiuni medicale desfigurante, cum ar fi despicături rare în structurile cranio-faciale, fracturi faciale, despicătură de palat, despicătură de buză, microsomia hemifacială, Sindromul Crouzon, Sindromul Treacher Collins și Sindromul Apert.

Chirurgia reconstructivă

Este una dintre cele mai cunoscute ramuri ale chirurgiei plastice deoarece practica sa își propune să efectueze intervenții chirurgicale pe diferite părți ale corpului – în afară de zona cranio-facială – pentru a restabili aspectul și funcția. Chirurgia reconstructivă este de obicei recomandată după traumatisme și răni severe sau după gestionarea sau tratamentul anumitor tipuri de cancer.

Tratamentele pentru arsuri

Reprezintă o nișă a chirurgiei plastice care își propune să ofere restabilirea funcției și aspectului părților corpului afectate sau deteriorate de arsuri grave. Tratamentele pentru arsuri în domeniul chirurgiei plastice includ de obicei grefe de piele (poate cel mai comun tip de procedură chirurgicală pentru pacienții cu arsuri), extinderea țesuturilor, procedura cu lambou liber și microchirurgia pentru a restabili funcția vaselor de sânge și a nervilor.

Chirurgia estetică

Este, poate, cea mai cunoscută ramură a chirurgiei plastice. În timp ce celelalte subspecialități ale domeniului sunt preocupate de tratamentele necesare pentru daunele cauzate de răni, boli sau accidente, chirurgia estetică este pur opțională. Chirurgia estetică are ca scop îmbunătățirea aspectului unui pacient sau îndepărtarea semnelor vizibile ale îmbătrânirii. Această ramură este, de asemenea, cea mai profitabilă, milioane și milioane de oameni din întreaga lume efectuând proceduri pentru a-și îmbunătăți sau păstra aspectul. Procedurile cosmetice populare includ chirurgia pleoapelor, rinoplastia, abdominoplastia, mărirea sanilor, liftingurile faciale și liposucția. Alte proceduri includ, de asemenea, intervenția chirurgicală la nivelul penisului, reducerea sânilor, liftingul sânilor, implanturile feselor, liftingul feselor, peelingurile chimice pentru îndepărtarea cicatricilor și a altor semne inestetice, conturarea corpului, labioplastia, fixarea urechilor, liftingul sprâncenelor și a frunții, liftingul obrajilor, implantul de bărbie, chirurgia ortognatică, îndepărtarea cheloidului, liftingul brațului, injecțiile de umplutură și refacerea sau întinerirea pielii prin tratamente cu laser.

Când ar trebui să apelezi la chirurgie plastică?

Dacă dorești să îți îmbunătățești aspectul fizic și, implicit, starea psihologică și emoțională, atunci un chirurg estetician este potrivit pentru tine.

Dacă intenția este de a restabili atât forma, cât și funcția părților corpului care sunt deteriorate de boală sau răni, atunci este recomandat să apelezi la un chirurg plastician specializat în orice parte a corpului pentru care ai nevoie de reconstrucție. În cazul bolilor sau rănilor desfigurante, precum și al defectelor congenitale care interferează cu modul în care îți trăiești viața de zi cu zi, cu siguranță trebuie să consulți și să soliciți tratament sau proceduri chirurgicale de la un chirurg plastician calificat care are un istoric cunoscut de operații reușite.

Bolile desfigurante pot include cancerul. Multe metode de management și tratamente pentru această afecțiune pot implica proceduri chirurgicale care ar putea necesita îndepărtarea unei anumite părți a corpului. Un chirurg plastician te poate ajuta să restabilești aspectul zonei afectate, precum și funcția acelei zone care te va ajuta să îți trăiești viața cât mai normal posibil.

Ce este o consultație de chirurgie plastică?

Consultația de chirurgie plastica joacă un rol crucial în procesul decizional al unei persoane care are în vedere o astfel de intervenție.

Scopul său principal este de a ajuta pacienții să decidă dacă chirurgia plastică este sau nu opțiunea potrivită pentru ei.

Ce presupune o consultație de chirurgie plastică?

Un consult de chirurgie plastică este primul pas înaintea unei intervenții chirurgicale estetice. Pacientul va trebui să efectueze o consultație. Până la sfârșitul consultului, pacientul ar trebui să aibă toate informațiile de care are nevoie pentru a decide ce fel de intervenție chirurgicală este potrivită, dacă trebuie să continue sau nu procedura și dacă chirurgul este potrivit pentru el.

În timpul consultării, chirurgul poate:

 • Pune întrebări cu privire la istoricul medical al pacientului
 • Examina partea corpului care necesită intervenție sau tratament
 • Oferi recomandări cu privire la tipul de procedură care se potrivește cel mai bine pacientului

Chirurgul poate explică:

 • Cum se efectuează procedura
 • Ce fel de anestezic va fi folosit
 • Riscurile și complicațiile posibile ale intervenției chirurgicale, ratele lor de apariție și modul în care sunt tratate
 • Timpul estimat de recuperare după intervenție chirurgicală
 • Defalcarea costurilor și opțiunile de finanțare disponibile
 • La ce se poate aștepta pacientul de la tratament

Unii chirurgi plasticieni arată potențialilor pacienți fotografii ale pacienților cu care au lucrat în trecut, pentru a le oferi un exemplu vizual cu privire la rezultatele la care se pot aștepta.

O consultație inițială este diferită de o consultație preoperatorie, care se face atunci când pacientul este deja programat pentru o operație viitoare.

Cum decurge o consultație de chirurgie plastică?

Pentru a determina gradul de siguranță și rata de succes a procedurii de care sunt interesați, potențialii pacienți ar trebui să adune cât mai multe informații despre procedura și chirurgul plastician care o va efectua.

Pe lângă detaliile cheie ale procedurii, pacienții ar trebui să întrebe despre:

 • Acreditările chirurgului plastician
 • Experiența sa în tipul specific de intervenție chirurgicală pe care pacientul îl necesită (sau de câte ori a efectuat cu succes procedura)
 • Ratele de succes și rezultatele procedurilor sale anterioare
 • Certificările și acreditările profesionale ale chirurgului
 • Orice pregătire specială pe care o deține cu privire la procedura de care pacientul are nevoie

Având în vedere natura chirurgiei plastice, care presupune proceduri ireversibile în cele mai multe cazuri, precum și impactul pe care o astfel de decizie o are în viața unei persoane, pacienții sunt sfătuiți să-și ia tot timpul de care au nevoie și să pună toate întrebările pe care le pot avea. De asemenea, este recomandat ca aceștia să nu se grăbească în luarea unei decizii, să exploreze cât mai multe opțiuni și să consulte cât mai multe opinii.

Întreabă specialistul

Discută gratuit consultanții noștri despre orice problemă medicală. Te contactăm noi.
Sidebar Intreaba Specialistul
Alexandra

Alexandra

Sunt Online. Sună sau scrie un mesaj

Sunt Offline. Între 9-16 ne poți contacta și telefonic. Acum poti folosi formularul din pagină sau ne poți contacta pe WhatsApp.

Alexandra
Voi prelua mesajul tău în cel mai scurt timp și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru tine.
Alege comunicarea preferată
chat Contactează-ne