TRATAMENTE TURCIA

CALITATE MEDICALA

CEL MAI BUN CONSULTANT

IN 2023

office@tratamente-turcia.ro

+40 746 992 222

Alege Tratamente Turcia pentru o experiență medicală de neuitat, cu acces la tratamente de ultimă oră și o echipă dedicată ție!

logo Tratamente Turcia
Pneumologie

Cancerul pulmonar – boala fatală care poate fi învinsă

Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar apare atunci când celulele se divid în mod neobișnuit în plămâni. Acest lucru favorizează creșterea tumorilor, care ulterior vor reduce capacitatea de a respira a unei persoane și se vor extinde în alte părți ale corpului. Cancerul de plămâni este pe locul trei în topul celor mai întâlnite tipuri de cancer și cel mai fatal dintre toate. Cei mai afectați de această boală sunt, de obicei, bărbații. Fumatul este un factor principal care conduce la formarea cancerului pulmonar, o boală cruntă și deseori fatală, dar care diagnosticată din timp și tratată corespunzător, poate fi învinsă. Acest articol explică în linii mari, ce este cancerul pulmonar, ce simptome ar trebui să ne dea de gândit și ce opțiuni de tratament sunt în sistemul medical în momentul de față.

Celulele normale (sănătoase) au o anumită durată de viață și se multiplică în așa fel încât numărul lor să fie unul aproximativ constant. Cancerul provoacă schimbări și în celulele sănătoase. Celulele canceroase se înmulțesc foarte repede și nu mor, tumorile fiind un rezultat al numărului prea mare de celule bolnave.

Cancerul pulmonar poate apărea la oricine, însă fumatul direct sau pasiv și inhalarea substanțelor chimice sau a altor toxine cresc riscul îmbolnăvirii.

Tipuri de cancer la plămâni

Două tipuri sunt întâlnite: cancerul pulmonar fără celule mici  și cancerul pulmonar cu celule mici, în funcție de ceea ce se vede la microscop.

Cancerul pulmonar fără celule mici

Este mai des întâlnit decât cel cu celule mici, 84% dintre cazurile de cancer pulmonar fiind de acest tip. Acesta se împarte în alte trei subcategorii: adenocarcinom, cancerul cu celule scuamoase și carcinomul cu celule mari.

13% dintre cazurile de cancer pulmonar fac parte din tipul de cancer cu celule mici.

Persoanele afectate de cancer pulmonar pot să nu aibă simptome până într-un stadiu final. Dacă însă apar simptome timpurii, acestea sunt asemănătoare unor infecții respiratorii.

Câteva dintre cele mai întâlnite simptome sunt: răgușeala sau schimbarea vocii, bronșită sau pneumonie recurentă, umflarea ganglionilor limfatici din capul pieptului, tuse persistentă care se agravează cu timpul, dureri în piept, respirație greoaie și șuierătoare.

În timp, simptomele se pot agrava ducând la: dureri mari în piept, dureri de oase și fracturi, dureri de cap, tuse cu sânge, cheaguri de sânge, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate și oboseală.

Stadializarea cancerului arată cât de mult s-a răspândit acesta în corp și cât de grav este. Stadializarea ajută medicii și specialiștii în stabilirea celui mai potrivit tratament. Cele trei stadii de bază sunt: localizat (când cancerul se află într-o zonă limitată), regional (când cancerul s-a extins la țesuturile și nodulii limfatici din apropiere) și distant (când cancerul a afectat și alte părți ale corpului).

Stadiile cancerului fără celule mici

În funcție de mărimea tumorilor și de zona în care s-au extins acestea, medicii stabilesc stadiile cancerului pulmonar fără celule mici, astfel:

 • ocult sau ascuns – atunci când testele imagistice nu arată o tumoare, însă analizele sputei indică prezența celulelor canceroase
 • stadiul 0 – atunci când celulele canceroase se găsesc în straturile superioare ale celulelor care căptușesc căile respiratorii
 • stadiul 1 – atunci când există o tumoare de cel mult 4 cm care încă nu s-a extins în alte părți ale corpului
 • stadiul 2 – atunci când tumoarea are cel mult 7 cm și s-a extins la țesuturile și nodulii limfatici din apropiere
 • stadiul 3 – cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici și la alte părți ale plămânilor și zona fin jurul acestora
 • stadiul 4 – cancerul s-a extins în alte părți ale corpului, ajungând până la creier sau oase

Stadiile cancerului cu celule mici

Cancerul cu celule mici are stadii specifice, acestea fiind stadiul limitat și cel extins, referindu-se la situația în care cancerul a rămas doar în zona plămânului afectat sau s-a răspândit și în afara acestuia.

În stadiul limitat, cancerul afectează doar un plămân, deși este posibil să fi atins și nodulii limfatici din apropiere. Aproximativ o treime din cei afectați de acest tip de cancer, descoperă boala în stadiul limitat. În acest caz, cancerul poate fi tratat prin radioterapie pe o singură zonă.

În stadiul extins, cancerul s-a răspândit fie și la celălalt plămân, fie la alte părți ale corpului. Aproximativ două treimi din pacienți află de boală în acest stadiu.

Șansele de supraviețuire pentru încă cel puțin 5 ani de la primirea unui diagnostic de cancer pulmonar, comparate cu cele de supraviețuire a unei persoane sănătoase, sunt următoarele:

 • în cazul cancerului nonmicrocelular șansele de supraviețuire sunt de 25%, în funcție de stadiul bolii: localizat – șanse de 63%, regional – 35%, distant – 7%
 • în cazul cancerului microcelular șansele de supraviețuire sunt de 7%, în funcție de stadiul bolii: localizat – 27%, regional – 16%, distant – 3%.

Teste recomandate pentru depistarea cancerului pulmonar

Este important să mergem la control medical regulat, cele mai recomandate teste pentru depistarea cancerului pulmonar fiind tomografiile computerizate cu doză redusă de radiații (LDCT).

Și persoanele care nu au simptome specifice bolii este bine să se prezinte la controale periodice mai ales dacă îndeplinesc condițiile următoare:

 • vârstă cuprinsă între 55 și 80 de ani
 • fumător înrăit (1 pachet de țigări pe zi, timp de 30 de ani sau două pachete pe zi timp de 15 ani)
 • fumător actual sau care s-a lăsat de fumat în ultimii 15 ani.

Dacă o persoană prezintă simptome specifice cancerului de plămâni sau dacă tomografia computerizată arată anomalii, medicul specialist îl poate îndruma către alte analize medicale.

Ecografia sau radiografia toracică, scanarea CT, RMN-ul (imagistica prin rezonanță magnetică) sau PET-ul (tomografia cu emisie de pozitroni) sunt cele mai comune metode de depistare a țesutului canceros. De asemenea, ele ajută în stabilirea progresului în urma tratamentelor inițiale ale cancerului pulmonar.

O altă metodă sigură de depistare a celulelor canceroase este biopsia, operațiune care se face folosind un ac fin sau un bronhoscop.

Un bronhoscop este un obiect subțire, luminat, cu o cameră foto la capăt, care intră în plămâni prin gură sau prin nas. Un specialist îl poate folosi pentru a căuta leziuni și pentru a preleva probe. Pentru leziuni mai puțin accesibile, pot utiliza o procedură chirurgicală invazivă, cum ar fi toracoscopia sau chirurgia toracică asistată video, pentru a elimina țesutul pulmonar afectat.

Testele de laborator pot dezvălui, de asemenea, dacă cancerul este sau nu prezent din analizele de:

 • lichid pleural, substanță care se găsește în jurul plămânilor
 • spută
 • sânge

Tratamentul cancerului pulmonar

Tratamentul depinde de mai mulți factori, printre care:

 • tipul de cancer
 • localizare și stadiu
 • starea generală de sănătate a pacientului
 • preferințele fiecărui bolnav

Toate tipurile de tratament au efecte adverse, tocmai de aceea pacientul trebuie să discute cu medicul care îl îngrijește despre toate tratamentele și efectele adverse ale acestora, pentru ca împreună să poată alege cea mai bună opțiune.

Cel mai des utilizate metode de tratament sunt:

 • intervenție chirurgicală pentru eliminarea părții afectate a plămânului
 • chimioterapia, tratament medicamentos care omoară celulele canceroase și duce la micșorarea tumorilor
 • radioterapia, tratament cu radiații care ucid celulele canceroase
 • ablația prin radiofrecvență, intervenție cu un ac subțire ce folosește curent electric pentru a distruge celulele canceroase
 • terapie țintită, care vizează un comportament specific pentru a preveni creșterea tumorii
 • imunoterapia, care ajută organismul să lupte împotriva celulelor canceroase
 • terapie paliativă, inclusiv ameliorarea durerii, oxigenoterapie și oricare alt ajutor de care ar putea avea nevoie o persoană pentru a diminua simptomele

Medicul specialist lucrează diferit cu fiecare pacient în parte, recomandând anumite tratamente și modificându-le pe parcurs în funcție de răspunsul organismului.

Cancerul pulmonar este de cele mai multe ori fatal, însă cu un diagnostic timpuriu și un tratament adecvat, pacienții se pot vindeca.

De aceea, persoanele predispuse la acest tip de boală ar trebui să facă analize medicale specifice în mod regulat, pentru a putea detecta apariția bolii și a o trata din timp.

Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. 

Întreabă specialistul

Discută gratuit cu consultanții noștri despre orice problemă medicală. Te contactăm noi.
Sidebar Intreaba Specialistul
Alexandra

Alexandra

Sunt Online. Sună sau scrie un mesaj

Sunt Offline. Între 9-16 ne poți contacta și telefonic. Acum poti folosi formularul din pagină sau ne poți contacta pe WhatsApp.

Alexandra
Voi prelua mesajul tău în cel mai scurt timp și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru tine.
Alege comunicarea preferată
chat Contactează-ne