TRATAMENTE TURCIA

CALITATE MEDICALA

CEL MAI BUN CONSULTANT

IN 2023

office@tratamente-turcia.ro

+40 746 992 222

Alege Tratamente Turcia pentru o experiență medicală de neuitat, cu acces la tratamente de ultimă oră și o echipă dedicată ție!

logo Tratamente Turcia
Urologie

Cancerul de prostată, cel mai frecvent tip de cancer care afectează bărbații

Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată este un tip comun de cancer la bărbați, dar este tratabil în stadiile incipiente. Acest tip de cancer apare mai întâi în glanda prostatică, care se află între penis și vezică. Prostata are diferite funcții, inclusiv produce fluidul care hrănește și transportă materialul seminal, secretă antigenul prostatic specific (PSA), o proteină care ajută materialul seminal să-și păstreze starea lichidă și ajută la controlul urinei. Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer care afectează bărbații din Statele Unite. De fapt, în 2019, Societatea Americană a Cancerului (ACS) estima că vor exista în jur de 174.650 de diagnostice noi de cancer de prostată și aproximativ 31.620 de decese cauzate de acest tip de cancer.

Aproximativ 1 din 9 bărbați vor primi un diagnostic de cancer de prostată la un moment dat în viață. Cu toate acestea, doar 1 din 41 dintre aceștia vor muri din această cauză. Acest lucru se datorează faptului că tratamentul este eficient, mai ales în stadiile incipiente. Screeningul de rutină permite medicilor să detecteze multe cazuri de cancer de prostată înainte de a se răspândi în organism.

De multe ori nu există simptome în stadiile incipiente ale cancerului de prostată, dar screeningul poate detecta modificări care pot indica cancer. Screeningul implică un test care măsoară nivelurile de PSA din sânge. Nivelurile ridicate sugerează posibilitatea prezenței cancerului.

Simptome ale cancerului de prostată

Bărbații care prezintă simptome pot observa:

 • dificultate la începutul și menținerea urinării
 • o dorință frecventă de a urina, mai ales noaptea
 • sânge în urină sau materialul seminal
 • urinare dureroasă
 • în unele cazuri, durere la ejaculare
 • dificultăți în obținerea sau menținerea unei erecții
 • durere sau disconfort atunci când stați, dacă prostata este mărită

Cancerul de prostată avansat poate implica următoarele simptome:

 • fractură osoasă sau durere osoasă, în special la șolduri, coapse sau umeri
 • edem sau umflături la nivelul picioarelor sau la nivelul pielii
 • pierdere în greutate
 • oboseală
 • modificări ale obiceiurilor intestinale
 • dureri de spate

Tratamentul cancerului de prostată

Tratamentul va depinde de stadiul cancerului, printre alți factori. În secțiunile de mai jos, enumerăm câteva opțiuni de tratament pentru fiecare etapă a cancerului de prostată, precum și câteva noi abordări și ce înseamnă tratament pentru fertilitate:

Prostatectomie

Este un tratament posibil pentru cancerul de prostată în stadiu incipient.

Dacă cancerul este mic și localizat, medicul poate recomanda „așteptare sau monitorizare atentă”. Medicul poate verifica nivelurile sanguine de PSA în mod regulat, dar nu ia nicio măsură imediată. Cancerul de prostată crește încet, iar riscul de reacții adverse poate depăși necesitatea unui tratament imediat.

Intervenție chirurgicală

Un chirurg poate efectua o prostatectomie, eliminând glanda prostatică utilizând fie o intervenție chirurgicală laparoscopică, fie deschisă.

Terapie cu radiații

Opțiunile includ:

 • Brahiterapie

Un medic va implanta semințe radioactive în prostată pentru a oferi tratament radiațional țintit.

 • Radioterapie conformală

Aceasta vizează o anumită zonă, minimizând riscul pentru țesutul sănătos. Un alt tip, numit radioterapie cu intensitate modulată, folosește fascicule cu intensitate variabilă. Tratamentul va depinde de diverși factori. Un medic va discuta despre cea mai bună opțiune pentru individ.

Cancer avansat de prostată

Pe măsură ce cancerul crește, se poate răspândi în tot corpul. Dacă se răspândește sau dacă revine după remisie, opțiunile de tratament se vor schimba.

Opțiunile de tratament pentru cancerul avansat de prostată

 • Chimioterapie

Aceasta poate distruge celulele canceroase din corp, dar poate provoca efecte adverse.

 • Terapia hormonală

Androgenii sunt hormoni masculini. Principalii androgeni sunt testosteronul și dihidrotestosteronul. Blocarea sau reducerea acestor hormoni pare să oprească sau să întârzie creșterea celulelor canceroase. O opțiune este de a fi supus unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea testiculelor, care produc majoritatea hormonilor corpului. Diferite medicamente pot ajuta, de asemenea.

Leuprorelină este un fel de terapie hormonală pe care medicii o folosesc pentru tratarea cancerului de prostată.

Majoritatea medicilor nu recomandă intervenția chirurgicală în etapele ulterioare, deoarece nu tratează cancerul care s-a răspândit în alte părți ale corpului. Cu toate acestea, unii experți au sugerat că poate ajuta în unele cazuri.

Tratamente noi ale cancerului de prostată

Unele abordări mai noi vizează tratarea cancerului de prostată fără efectele secundare pe care le pot aduce alte opțiuni de tratament.

Acestea includ:

 • crioterapie
 • ultrasunete focalizate de intensitate mare

După operație, un medic va continua să monitorizeze nivelul PSA.

Glanda prostatică joacă un rol în reproducerea sexuală. Cancerul de prostată și multe dintre tratamentele sale afectează fertilitatea în mai multe moduri. De exemplu, dacă un bărbat are o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea fie a prostatei, fie a testiculelor, aceasta va afecta producția de material seminal și fertilitatea.

De asemenea, radioterapia poate afecta țesutul prostatic, deteriorând materialul seminal  și reducând cantitatea de material seminal pentru transportul acestuia. Tratamentul hormonal poate afecta și fertilitatea.

Cu toate acestea, unele opțiuni pentru păstrarea acestor funcții includ:

 • depozitarea materialului seminal înainte de operație
 • extragerea materialului seminal direct din testicule pentru inseminare artificială

Cu toate acestea, nu există nicio garanție că fertilitatea va rămâne intactă după tratamentul cancerului de prostată. Oricine ar dori să aibă copii după tratament ar trebui să discute despre opțiunile de fertilitate cu medicul atunci când își elaborează planul de tratament.

Cauzele cancerului de prostată

Cancerul de prostată se dezvoltă atunci când apar modificări specifice, de obicei în celulele glandulare. Celulele canceroase sau precanceroase din glanda prostatică se numesc neoplazie intraepitelială de prostată (PIN). Aproape 50% din toți bărbații cu vârsta peste 50 de ani au PIN.

La început, modificările vor fi lente, iar celulele nu vor fi canceroase. Cu toate acestea, ele pot deveni canceroase cu timpul. Celulele canceroase pot fi de grad înalt sau scăzut. Celulele de grad înalt sunt mai predispuse să crească și să se răspândească, în timp ce celulele de grad scăzut sunt predispuse să crească și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Factorii de risc ai cancerului de prostată

Medicii nu știu exact de ce apare cancerul de prostată, dar următorii factori de risc îl pot face mai probabil:

 • Vârstă

Riscul crește după vârsta de 50 de ani, dar este rar înainte de vârsta de 45 de ani.

 • Rasă sau etnie

Este mai frecventă la bărbații de culoare decât la bărbații albi. Bărbații asiatici și hispanici au un risc mai mic decât bărbații de culoare sau bărbații albi.

 • Istoricul familiei

Dacă un bărbat are o rudă apropiată cu antecedente de cancer de prostată, are șanse mai mari să-l dezvolte singur.

 • Factori genetici:

Caracteristicile moștenite, inclusiv modificările genelor BRCA1 și BRCA2, pot crește riscul. Mutațiile acestor gene cresc șansele de cancer mamar și la femei. Bărbații născuți cu sindrom Lynch au, de asemenea, un risc mai mare de cancer de prostată și alte tipuri de cancer.

 • Alți factori posibili

Există unele dovezi care sugerează că alți factori pot juca un rol, dar oamenii de știință au nevoie de mai multe dovezi pentru a confirma implicarea lor dietă, obezitate, fumat, expunerea la substanțe chimice, cum ar fi erbicidul Agent Orange, inflamația prostatei, infecții cu transmitere sexuală sau vasectomie

Stadiile cancerului de prostată

Cunoașterea stadiului cancerului de prostată poate ajuta o persoană să înțeleagă la ce să se aștepte și va informa deciziile despre tratament. Enumerăm etapele de mai jos:

Stadiul 0

Celulele precanceroase sunt prezente, dar afectează doar o zonă mică și cresc lent.

Localizat (stadiul 1)

Cancerul este prezent doar în glanda prostatică. Tratamentul eficient este posibil în această etapă.

Regional (stadiul 2-3)

Cancerul s-a răspândit în țesuturile din apropiere.

Depărtat (stadiul 4)

Cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii sau oase.

Diagnosticarea cancerului de prostată

Dacă un bărbat prezintă simptome care pot indica cancer de prostată, medicul probabil:

 • întrebă despre simptome
 • întrebă despre istoricul personal și medical
 • efectuează un test de sânge pentru a evalua nivelurile de PSA
 • efectuează un test de urină pentru a căuta alți biomarkeri
 • efectuează un examen fizic, care poate include un examen rectal digital (DRE)

În timpul unui DRE, medicul va verifica manual pentru orice anomalii ale prostatei cu degetul.

Alte teste pentru diagnosticarea cancerului de prostată

O serie de teste pot ajuta un medic să diagnosticheze cancerul de prostată. Dacă un medic suspectează cancerul, acesta poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi:

 • Test PCA3

Acesta caută gena PCA3 în urină.

 • Ultrasunete transrectale

Aceasta implică introducerea unei sonde cu o cameră în rect.

 • Biopsie

Medicul va lua o probă de țesut pentru examinare la microscop. Doar o biopsie poate confirma prezența și tipul de cancer. O persoană care are nevoie mai degrabă de monitorizare decât de tratament poate avea nevoie de o scanare RMN sau CT.

Perspectiva cancerului de prostată

Bărbații cu cancer de prostată în stadiu incipient au șanse mari de tratament eficient și de supraviețuire.

Pe baza statisticilor anterioare, SCA se așteaptă ca următoarele procente de oameni, în medie, să supraviețuiască cel puțin încă 5 ani după diagnostic:

 • Cancer localizat sau regional

Aproape 100% vor supraviețui cel puțin încă 5 ani.

 • Depărtat

Aproximativ 30% vor supraviețui cel puțin încă 5 ani dacă cancerul a afectat alte părți ale corpului.

Odată cu tratamentul, rata globală de supraviețuire pe 5 ani pentru cancerul de prostată este de 98%. Cu toate acestea, mulți oameni trăiesc mai mult. Cel mai bun mod de a detecta cancerul de prostată în stadiile incipiente este de a merge la screening regulat. Oricine nu a participat încă la screening ar trebui să-și întrebe medicul despre opțiuni.

Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. 

Întreabă specialistul

Discută gratuit cu consultanții noștri despre orice problemă medicală. Te contactăm noi.
Sidebar Intreaba Specialistul

Descoperă excelența în îngrijirea medicală din Turcia! Suntem aici pentru tine!

Alexandra

Alexandra

Sunt Online. Sună sau scrie un mesaj

Sunt Offline. Între 9-16 ne poți contacta și telefonic. Acum poti folosi formularul din pagină sau ne poți contacta pe WhatsApp.

Alexandra
Voi prelua mesajul tău în cel mai scurt timp și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru tine.
Alege comunicarea preferată
chat Contactează-ne