Calculii biliari și colecistectomia laparoscopică

22 decembrie 2021 Scris de Dr. Murat Gulseven
gallstones-laparoscopit.jpeg

Majoritatea persoanelor care au calculi biliari nu prezintă simptome și nu știu de existența lor. În general, aceștia sunt depistați în timpul unor analize privind alte afecțiuni medicale. Multe dintre persoanele care au calculi biliari nu prezintă niciun simptom în primii cinci ani în care aceștia se dezvoltă.

Calculii biliari, obstrucționează, în final, căile biliare. Cel mai frecvent simptom al calculilor biliari este colica biliară. Aceasta prezintă o durere specifică și apare ca simptom în 80% dintre cazurile persoanelor cu calculi biliari.

Colica apare atunci când canalele biliare sunt blocate brusc de un calcul biliar. Din cauza obstrucției, se acumulează lichid și se dilată canalele și vezica biliară. Colica biliară apare brusc sau se dezvoltă rapid atingând un vârf al durerii în câteva minute de la blocaj.

Caracteristici ale colicii biliare:

  • Este o durere constantă, care poate varia în intensitate
  • Durerea durează de la 15 minute până la 4-5 ore. Dacă ține mai mult de 5 ore înseamnă că s-a dezvoltat o complicație
  • Durerea este de obicei severă, dar mișcarea ajută în cele mai multe cazuri. Pacienții care se confruntă cu colici biliare deseori se plimbă sau le sunt recomandate anumite mișcări
  • Colica biliară este adesea însoțită de greață
  • Cel mai frecvent, colica biliară este resimțită în mijlocul abdomenului superior chiar sub stern sau în abdomenul superior drept, chiar sub marginea coastelor. Ocazional, durerea poate fi simțită și în spate, la vârful inferior al scapulei drepte. Foarte rar durerea este simțită sub stern și este confundată cu angină sau cu un atac de cord.
  • Un episod de colică biliară dispare treptat odată ce calculul biliar se deplasează în interiorul canalului, astfel încât nu mai provoacă o obstrucție.

Colica biliară este un simptom recurent. Odată ce apare primul episod, este foarte posibil să fie și alte episoade.

Mâncarea, chiar și alimentele grase, nu provoacă colici biliare; majoritatea crizelor de colică biliară apar în timpul nopții, la mult timp după ce vezica biliară s-a golit.

Sunt anumite simptome pe care oamenii le asociază cu calculii biliary, desi aceștia nu sunt cauza lor:

  • dispepsie (inclusiv balonare abdominală și disconfort după masă),
  • intoleranță la alimentele grase,
  • eructaţii şi flatulență

Ce este colecistectomia laparoscopică?

Operația de îndepărtare a vezicii biliare se numește colecistectomie. Vezica biliară este îndepărtată printr-o incizie lungă în abdomen. Un mod mai puțin invaziv pentru îndepărtarea vezicii biliare se numește colecistectomie laparoscopică. Această intervenție chirurgicală folosește un laparoscop pentru a elimina vezica biliară. Interenția chirurgicală se realizează prin multe incizii mici, de obicei maxim 4 incizii, fiecare de cel mult 2cm lungime.

Ce este un laparoscop și cum se folosește pentru îndepărtarea vezicii biliare?

Un laparoscop este un tub mic și subțire care este introdus în corp printr-o tăietură mica. Chirurgul poate vedea vezica biliară pe un ecran și poate face intervenția chirurgicală cu instrumente introduse în alte trei tăieturi mici făcute în partea dreaptă superioară a abdomenului. Vezica biliară este apoi scosă printr-una dintre incizii.

Există beneficii ale colecistectomiei laparoscopice în comparație cu colecistectomia deschisă?

Cu colecistectomia laparoscopică este foarte probabil să vă întoarceți la muncă mai devreme, să aveți mai puține dureri după operație și necesită o perioadă de spitalizare și un timp de recuperare mai scurte. Operație pentru îndepărtarea vezicii biliare cu un laparoscop nu necesită tăierea mușchilor abdominali iar inciziile sunt mult mai mici.

După operația de colecistectomie deschisă, ar trebui să stați în spital aproximativ cinci zile.

Există vreun motiv pentru care nu aș putea să fac o colecistectomie laparoscopică?

Dacă ați avut anterior o intervenție chirurgicală în zona vezicii biliare, dacă aveți tendința de a sângera mult sau dacă aveți vreo problemă care ar putea îngreuna operația, atunci este recomandată procedura de colecistectomie deschisă. Există și cazuri în care chirurgul începe să efectueze procedura laparoscopic și apoi o transformă într-o procedură deschisă, deoarece, din cauze medicale, vezica nu poate fi văzută.

Care sunt complicațiile colecistectomiei laparoscopice?

Complicațiile colecistectomiei laparoscopice pot include sângerare, infecție și leziuni ale căilor care transportă bila de la vezica biliară la duoden (intestinul subțire).

logo-tratamente_nou_mic-2

ADRESĂ:  Strada Ion Maiorescu, nr. 2, Bl. 33, Ploiești, Prahova, România

EMAIL:  office@tratamente-turcia.ro

TELEFON: 0746 99 22 22

PROGRAM: Non-stop

ASISTENȚĂ TEHNICĂ: 0733 615 328

© Tratamente în Turcia - 2021