Bypassul aorto-coronarian sau operația chirurgicală pentru angină pectorală

31 martie 2021 by Dr. Murat Gulseven0
bypass-inima.png

Chirurgia cardio-vasculară a cunoscut de-a lungul timpului o progresie impresionantă, actual fiind într-o expansiune continuă. Implicȃnd patologii complexe cardiace și vasculare aceasta reprezintă o arie de interes comun pentru multiple specialități, atȃt medicale, cȃt și chirurgicale.

Evoluția spre tehnici minim-invazive determină pacientului o încredere și siguranța mai crescută a actului medical propriu-zis.

Intervenția chirurgicală de by-pass aorto-coronarian reprezintă o metodă de tratament pentru pacienții cu boală coronariană ischemică sau diverse anomalii coronariene congenitale.

Bypassul se realizează atȃt în regim de urgentă cȃt și pentru pacienții cu patologie cronică.

Cardiopatia ischemică este printre cele mai frecvente patologii cardiace, fiind principala cauză de deces de cauză cardio-vasculară.

Afecțiune tratată: Cardiopatia ischemică

Cardiopatia ischemică presupune un dezechilibru între necesarul și consumul miocardic de oxigen, cauza fiind în majoritatea cazurilor îngustarea sau obstrucția arterelor coronare ca urmare a procesului complex al aterosclerozei.

Pregătirea dinaintea intervenției

Cum vă pregătiți pentru intervenția chirurgicală de by-pass aorto-coronarian?

-Veți efectua o Radiografie toracică

-Veți efectua un set complet de analize de sânge

-Veți efectua o Coronarografie

-Veți efectua o ecografie Doppler a arterelor și venelor de la nivelul membrelor inferioare și a arterelor carotide

-Veți efectua investigații pentru Excluderea oricărui focar infecțios prin examen ORL, consult stomatologic

-Veți efectua un examen clinic complet, care implică și înțelegerea procedurii și a riscurilor pe care aceasta le implică.

Cȃt durează internarea?

Durata spitalizării variază în funcție de tipul intervenției, fiind mai multe variante, detaliate în continuare. Durata medie de spitalizare este de 3-5 zile, care poate fi prelungită în funcție de evoluția post-operatorie.

Care sunt riscurile intervenției de by-pass aorto-coronarian?

Complicațiile posibile ale acestei intervenții chirurgicale sunt reprezentate de:

 • sȃngerare în timpul sau după intervenția chirurgicală
 • embolii și/sau tromboze care pot determina infarct miocardic sau accident vascular cerebral
 • aritmii cardiace
 • infectie la nivelul plăgii
 • insuficiență renală
 • pneumonie/tulburări respiratorii

Menționăm că riscul chirurgical este evaluat individual și depinde atȃt de patologia cardiacă cȃt și de comorbiditățile asociate fiecarui pacient. Scorul riscului de mortalitate este calculat prin sistemul internațional EuroSCORE II.

Ce se întâmplă în timpul intervenției de by-pass aorto-coronarian?

Intervenția chirurgicală se realizează în sala de operații, sub anestezie generală – care presupune intubarea oro-traheală și ventilație mecanică.

Durata intervenției depinde de complexitatea anatomică, localizarea leziunilor și numărul de by-pass-uri necesare.

Intervenția propriu-zisă, după cum îi spune și numele, reprezintă o ”ocolire” a obstacolului de la nivelul arterelor coronare prin interpunerea unei porțiuni de vas sănătos de la același pacient. Grefa vasculară poate să fie un vas venos de la nivelul membrului inferior sau arterial de la nivelul toracelui, recoltat în cursul aceleiași intervenții. Acest nou vas se atașează cu un capăt proximal de obstrucție și cu unul în distalitate, restabilind astfel fluxul sanguin la nivelul muschiului cardiac.

Bypassul aorto-coronarian se poate efectua prin diverse metode: clasic, pe cord bătȃnd și prin chirurgie minim invazivă

Chirurgia tradițională, clasică, presupune abordul printr-o incizie pe linia mediana a sternului care asigura accesul spre inimă. În acest timp o pompă de circulație extra-corporeală asigură circulația sȃngelui în organism.

By-pass-ul aorto-coronarian pe cord bătȃnd se efectuează fără utilizarea pompei pentru circulația extracorporeală, în timpul intervenției sistemul cord-plăman fiind funcțional.

Chirurgia minim invazivă se realizează printr-o inicizie minimă, lateral stangă și este o intervenție care se efectuază pe cord bătȃnd.

La finalul intervenției, se repornește inima în cazul intervenției clasice și se restabilește continuitatea țesuturilor.

Ce se întamplă după procedură?

După intervenție, pacientul este transferat pe secția de ATI, iar la 24-48 de ore se produce extubarea.

De asemenea, se asigură supraveghere optimă și tratament medicamentos, dar și examinări clinice si investigații.

Dacă este cazul, pacientul va beneficia și de o reabilitare cardiacă.

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

După externare, pacientului i se recomandă respectarea indicațiilor medicului, incluzând modificarea stilului de viață, tratamentul medicamentos și monitorizarea prin controale regulate inițial la o lună, ulterior la 3,6, și 12 luni.

Se va anunța medicul imediat dacă apare vreunul dintre simptomele: febră, modificări de culoare, secreții sau durere de intensitate progresiv crescandă la nivelul plăgii, tulburări respiratorii sau aritmii.


Stabilește un prim contact

  Nume (obligatoriu)


  Email (obligatoriu)


  Telefon


  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *


  logo-tratamente_nou_mic-2

  © Tratamente în Turcia - 2021