TRATAMENTE TURCIA

CALITATE MEDICALA

CEL MAI BUN CONSULTANT

IN 2023

office@tratamente-turcia.ro

+40 746 992 222

Alege Tratamente Turcia pentru o experiență medicală de neuitat, cu acces la tratamente de ultimă oră și o echipă dedicată ție!

logo Tratamente Turcia
Chirurgie estetică plastică

Botox și fillere. Diferențe, avantaje și reacții adverse

Botoxul și filerele dermice nu sunt intervenții chirurgicale, ci tratamente cosmetice administrate prin injecții, la recomandarea și în cabinetul unui medic. Tratamentele cu Botox și filler dermal sunt extrem de populare, adunând peste 9 milioane de proceduri în 2015, potrivit Societății Americane de Chirurgii Plastici (ASPS).  Botoxul conține bacterii purificate care îngheață mușchii, ajutând astfel la minimizarea aspectului liniilor fine și a ridurilor cauzate de expresiile faciale. Fillerele dermice conțin ingrediente care umplu zonele care s-au deformat din cauza îmbătrânirii. Acest lucru se întâmplă frecvent în zona obrajilor, a buzelor și în jurul gurii.

Oamenii ar trebui să fie conștienți de costurile și riscurile tratamentelor și să aibă așteptări realiste cu privire la rezultatele pe care le pot obține.

Ce este Botoxul

Botoxul poate ajuta la corectarea ridurilor dinamice, cum ar fi “laba gâștei” din jurul ochilor și ridurile orizontale de pe frunte. Botoxul este o formă purificată a toxinei botulinice care se obține din bacterii. Deși poate fi mortal în cantități mari, cantitatea mică și reglementată de Botox, administrată pentru corectarea ridurilor, a fost folosită în siguranță de zeci de ani.

Botoxul acționează prin blocarea semnalelor nervoase din mușchii în care este injectat. Când acele semnale nervoase sunt întrerupte, mușchiul afectat este temporar paralizat sau înghețat. Fără mișcarea acestor mușchi, anumite riduri pot fi reduse sau chiar îndepărtate total.

Botoxul și alte tratamente cu toxină botulinică sunt numite neuromodulatoare sau neurotoxine. Tratamentele făcute cu toxină botulină sunt vândute sub mărcile Botox Cosmetic, Dysport și Xeomin.

Ce poate corecta Botoxul

Botoxul funcționează numai asupra ridurilor cauzate de mișcarea mușchilor. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de riduri dinamice și sunt adesea numite „riduri de expresie”. Cele mai frecvente riduri dinamice pe care le poate trata Botoxul sunt cele dintre sprâncene, liniile orizontale de pe frunte și cele din jurul ochilor. Aceste riduri de expresie sunt cauzate și de zâmbet, încruntarea sprâncenelor și alte expresii faciale.

Botoxul nu va actiona asupra liniilor fine si a ridurilor cauzate de lăsarea pielii la nivelul fetei. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de riduri statice și includ linii în zona obrajilor, gâtului și în jurul ochilor. Botoxul nu este un tratament permanent. Tratamentele repetate sunt necesare pentru efecte continue de reducere a ridurilor. Majoritatea oamenilor constată că efectul de relaxare musculară al Botoxului durează de la 3 până la 4 luni.

Efecte secundare ale botoxului

ASPS consideră că Botoxul este un tratament sigur și au fost efectuate 6,7 milioane de astfel de proceduri în 2015. Pe măsură ce Botoxul dispare, în timp, majoritatea efectelor secundare sunt temporare.

Reacțiile adverse posibile ale Botox includ:

 • căderea pleoapei sau a sprâncenelor dacă este injectat lângă ochi
 • slăbiciune sau paralizia mușchilor din apropiere
 • urticarie, erupții cutanate sau mâncărime
 • durere, sângerare, vânătăi, umflături, amorțeală sau roșeață
 • durere de cap, senzația de gură uscată
 • simptome asemănătoare gripei, greață
 • probleme la înghițire, vorbire sau respirație
 • probleme ale vezicii biliare
 • vedere încețoșată sau probleme de vedere

De asemenea, tratamentul poate să nu funcționeze din cauza anticorpilor care luptă cu toxina. Totuși, acest lucru se întâmplă la mai puțin de 1 la sută dintre persoanele care au repetat tratamente cu Botox. ASPS sfătuiește oamenii să nu frece sau să maseze zona injectată după tratamentul cu Botox. Acest lucru ar putea răspândi toxina și sub pielea din jurul zonei tratate, cauzând căderea mușchilor și alte probleme.

Ce sunt fillerele dermice

Fillerele dermice pot ajuta la îmbunătățirea aspectului buzelor subțieri. Fillerele dermice, uneori numite umpluturi pentru țesuturi moi, sunt substanțe concepute pentru a fi injectate sub suprafața pielii pentru a adăuga volum și plenitudine.

Substanțele utilizate în materialele de umplere dermice includ:

 • Hidroxilapatita de calciu, care este un compus asemănător mineralului care se găsește în oase
 • Acidul hialuronic, care se găsește în unele fluide și țesuturi din organism
 • Polialchilimidă, un gel transparent compatibil cu corpul
 • Acid polilactic, care stimulează pielea să producă mai mult colagen
 • Microsfere de polimetil-metacrilat (PMMA), un material de umplutură semipermanent

Fiecare dintre acestea este conceput pentru a trata diferite semne de îmbătrânire sau alte probleme cosmetice. Durata efectului dar și perioada de așteptare până se ajunge la efectul dorit variază în funcție de substanța folosită. Unele fillere au efect pe o perioadă de 6 luni, în timp ce rezultatele altora țin până la 2 ani sau mai mult. Oamenii ar trebui să discute despre nevoile și așteptările lor individuale cu medicul pentru a determina care filler ar fi cea mai bună alegere pentru ei.

Ce pot corecta fillerele

Diferite tipuri de umpluturi dermice sunt concepute pentru a trata diferite semne de îmbătrânire. În funcție de fillerul ales, acestea pot:

 • umplerea buzele subțiri
 • intensificarea sau completarea zonele superficiale ale feței
 • atenuarea sau eliminarea ridurilor de sub ochi sau a cearcănelor
 • umplerea sau atenuarea aspectului cicatricilor adânci
 • umplerea sau atenuarea ridurile statice, în special pe zona inferioară a feței

Ridurile statice includ cele din jurul gurii și de-a lungul obrajilor. Aceste riduri sunt de obicei rezultatul unei pierderi de colagen și a elasticității pielii.

Riscuri și considerații ale fillerelor dermale

Fillerele dermice sunt considerate a fi sigure, dar pot apărea efecte secundare, cum ar fi:

 • erupții pe piele, mâncărime sau erupții asemănătoare coșurilor
 • roșeață, vânătăi, sângerări sau umflături
 • aspect nedorit, cum ar fi asimetria, “guguloaie” sub piele sau supra corectarea ridurilor
 • leziuni ale pielii care pot provoca o rană, infecție sau cicatrici
 • disconfortul de a simți substanța de umplere sub piele
 • probleme de vedere
 • moartea celulelor pielii din cauza pierderii fluxului sanguin în zonă

Costul tratamentelor cu filler dermal variază și depinde de clinica unde se efectuează, de zona tratată și de tipul de filler selectat. Costurile pot diferi și în funcție de cât de mult filler este utilizat.

Diferențele dintre Botox și fillere

În mare, diferențele dintre Botox și fillere sunt:

 • Botox: Acesta îngheață mușchii pentru a opri cutele și ridurile cauzate de expresiile faciale. Acestea se găsesc de obicei în partea superioară a feței, cum ar fi fruntea și în jurul ochilor.
 • Fillerele dermice: Acestea folosesc acid hialuronic și substanțe similare pentru a „umple” zonele care și-au pierdut volumul și netezimea. Aceste zone includ zona ridată din jurul gurii, buzele subțiri și obrajii care și-au pierdut plenitudinea. De asemenea, fillerele pot fi folosite pentru ridurile frunții, cicatrici și alte zone care au nevoie de volum suplimentar pentru un aspect mai fin.

Rezultatele Botox durează de la 3 până la 4 luni, iar cele ale fillerului dermal variază, în funcție de materialul de umplere utilizat.

Deoarece Botoxul și fillerele sunt substanțe diferite, concepute pentru utilizări diferite, acestea pot fi uneori combinate într-un singur tratament. De exemplu, pacientului i se poate injecta Botox pentru a corecta liniile dintre ochi și un material de umplere pentru a corecta liniile de zâmbet din jurul gurii.

Botoxul și substanțele de umplere sunt considerate sigure, cu efecte secundare care apar la mai puțin de 1% dintre beneficiari.

Botoxul și fillerele nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează.

Deși aceste tratamente pot îmbunătăți aspectul, efectul fiind unul de întinerire, rezultatele nu sunt, de obicei, la fel de puternice ca la o procedură chirurgicală, cum ar fi un lifting facial.

Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.

Întreabă specialistul

Discută gratuit cu consultanții noștri despre orice problemă medicală. Te contactăm noi.
Sidebar Intreaba Specialistul
Alexandra

Alexandra

Sunt Online. Sună sau scrie un mesaj

Sunt Offline. Între 9-16 ne poți contacta și telefonic. Acum poti folosi formularul din pagină sau ne poți contacta pe WhatsApp.

Alexandra
Voi prelua mesajul tău în cel mai scurt timp și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru tine.
Alege comunicarea preferată
chat Contactează-ne