Gastroenterologie

Bolile vezicii biliare – cauze, simptome și tratament

Ce este vezica biliară

Vezica biliară este un organ mic situat sub ficat, care stochează bila și o eliberează în intestinul subțire în timpul digestiei. Bila este un lichid gălbui produs de ficat ce ajută corpul să descompună grăsimile și să scape de deșeuri. Acest articol analizează calculii biliari, colecistita și alte tipuri de boli ale vezicii biliare și descrie cum să recunoaștem aceste probleme și ce tratamente sunt disponibile.

Cel mai des întâlnite probleme care pot afecta vezica biliară sunt:

Pietrele biliare

Calculii biliari sunt cea mai frecventă formă de boală a vezicii biliare. Colesterolul și bila solidificată alcătuiesc aceste pietre mici, care se formează în vezica biliară.

Aproximativ 20 de milioane de oameni din Statele Unite cu vârste cuprinse între 20 și 74 de ani au calculi biliari. Dintre acestea, 14 milioane sunt femei. De multe ori nu există simptome, dar calculii biliari pot rămâne blocați într-o deschidere sau pe un canal din interiorul vezicii biliare. Acest lucru poate duce la o durere bruscă a abdomenului, între cutia toracică și buric, chiar sub coastele drepte, dar se poate răspândi și pe lateral sau până la omoplat.

Alte simptome includ:

 • dureri abdominale care durează câteva ore
 • greață, vărsături și pierderea poftei de mâncare
 • febră și frisoane
 • o nuanță galbenă a pielii și a albului ochilor
 • urină de culoare închisă și scaune palide
 • piele iritata
 • transpirații abundente

O persoană poate simți, de asemenea, contracții pe măsură ce vezica biliară încearcă să expulzeze o piatră biliară. Consumul de alimente care conțin multă grăsime poate declanșa disconfortul, pe care medicii îl numesc colică biliară, dar acest lucru se poate întâmpla și fără un declanșator specific.

O persoană care suferă de colică biliară ar trebui să se prezinte la medic, deoarece pot rezulta complicații.

Colecistita

Un blocaj mai sever al calculului biliar în interiorul unei căi biliare poate provoca umflarea vezicii biliare, provocând colecistita, care poate fi acută sau cronică. Netratată corespunzător, aceasta poate duce la complicații grave.

Tipuri de colecistită 

Colecistită acută

În colecistita acută, pot apărea dureri bruște și intense, care pot dura 6-12 ore sau mai mult. Pe lângă această durere mai pot exista și simptome de greață și vărsături, febră, o ușoară îngălbenire a pielii sau umflături în abdomen.

Un episod de colecistită acută se termină de obicei în decurs de o săptămână. Dacă acesta nu dispare, poate fi un semn al unei probleme mai grave.

Colecistita este cauzată adesea de calculii biliari, dar poate proveni din alte afecțiuni, cum ar fi  după o intervenție chirurgicală majoră, după o boală critică sau ca urmare a unei infecții sau a unui sistem imunitar slab.

Dacă inflamația este severă, poate duce chiar și la o ruptură a vezicii biliare.

Colecistita cronică

Colecistita cronică este rezultatul inflamației pe termen lung a vezicii biliare. Acest lucru se întâmplă atunci când vezica biliară nu se scurge corespunzător.

Cauzele principale ale colecistitei acute sunt calculii biliari care blochează un canal, concentrațiile mari de sare biliară și calciu, vezica biliară incapabilă să se golească corespunzător sau anemia cu celule în seceră.

Simptomele includ episoade repetate de inflamație bruscă și dureri ale corpului. Durerea va fi mai puțin severă decât cea a colecistitei acute și, de obicei, nu este asociată cu febră.

Colecistita poate provoca o serie de complicații grave, cum ar fi:

 • Infecția vezicii biliare

Dacă colecistita rezultă din acumularea de bilă, bila se poate infecta.

 • Moartea țesutului vezicii biliare

Fără tratament, colecistita poate provoca moartea țesutului vezicii biliare și se poate dezvolta gangrena. De asemenea, țesutul mort poate provoca ruptura sau explozia vezicii biliare.

 • Vezică biliară ruptă

O ruptură a vezicii biliare poate fi provocată de umflarea sau infectarea acesteia.

Ambele forme de colecistită pot avea consecințe care pun viața în pericol. Este important să vă prezentați la un control medical dacă prezentați simptome specifice bolii.

Un medic va analiza simptomele pacientului dar va efectua și un examen fizic pentru a putea pune un diagnostic corect.

O analiză cu ultrasunete poate detecta calculii biliari, lichidul din jurul vezicii biliare sau  îngroșarea pereților vezicii biliare.

Dacă simptomele persistă, testele de sânge pot oferi mai multe informații. Un medic poate recomanda teste imagistice suplimentare – cum ar fi CT sau RMN – dacă nu sunt siguri de diagnostic.

Tratament colecistită

O persoană cu oricare tip de colecistită va avea nevoie de tratament în spital.

În funcție de cât de severe sunt simptomele, primii pași pot fi o dietă adecvată, pentru a ușura stresul vezicii biliare inflamate și furnizarea de lichide intravenoase pentru a preveni deshidratarea.

De asemenea, un medic poate prescrie antibiotice pentru combaterea infecțiilor, dar și  medicamente pentru ameliorarea durerii.

În unele cazuri, pacienții pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Colecistectomia reprezintă operația chirurgială de îndepărtare a vezicii biliare, realizată laparoscopic sau prin abord clasic, deschis, printr-o incizie la nivelul abdomenului superior. La o persoană cu colecistită cronică, chirurgul va elimina, de obicei, vezica biliară după ce episodul cronic dispare.

O persoană poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală în termen de 48 de ore dacă:

 • are colecistită acută și intervenția chirurgicală nu prezintă un risc
 • este mai în vârstă sau are diabet
 • un medic suspectează o complicație, cum ar fi un abcesul sau gangrena
 • persoana are colecistită cu calculi biliari

Dacă operația este riscantă din cauza altor probleme de sănătate, cum ar fi afecțiunile cardiace, pulmonare sau renale, medicul poate amâna procedura până când celelalte probleme sunt tratate sau gestionate.

Un medic poate recomanda adoptarea unei diete cu conținut scăzut de grăsimi timp de câteva săptămâni înainte de operație. Majoritatea oamenilor nu trebuie să urmeze o dietă specială după intervenția chirurgicală, de obicei, putând începe să mănânce în câteva ore de la operație.

Cu toate acestea, este mai bine să înceapă cu mese mici, să evite băuturile cu cofeină și alimentele grase sau condimentate și să crească aportul de fibre treptat.

Acești pași pot ajuta la reducerea efectelor secundare după intervenția chirurgicală, care includ indigestie, balonare, flatulență sau diaree.

În general, o dietă echilibrată este importantă pentru a rămâne sănătos. Aceasta ar trebui să conțină  multe fructe și legume proaspete, alimente bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală și pastele,  alimente cu conținut scăzut de grăsimi, sare și zahăr.

Vezica biliară stochează bila, dar nu este un organ esențial, iar o persoană poate duce o viață normală după eliminarea acesteia.

Prevenirea formării calculilor biliari reduce riscul de colecistită. Adoptând o dietă sănătoasă și făcând exerciții fizice în mod regulat, puteți ajuta la prevenirea calculilor biliari. Este important să evitați pierderea rapidă în greutate și să vă asigurați că dieta este bogată în fibre, plină de fructe și legume proaspete și sărace în grăsimi.

Alte boli ale căilor biliare

Ciroza biliară primară

Aceasta implică inflamația căilor biliare din ficat și cicatrici ale acestuia. Ciroza biliară primară începe cu inflamația care blochează fluxul de bilă din ficat. Bila devine prinsă în celulele hepatice și astfel se produce inflamația. În timp, inflamația recurentă poate duce la cicatrici în ficat, ciroză și insuficiență hepatică.

Colangita sclerozantă primară 

În această afecțiune, inflamația duce la cicatrizare, ceea ce determină îngustarea și blocarea conductelor biliare afectate. Colangita sclerozantă primară (PSC) poate duce, de asemenea, la ciroză. Când se întâmplă acest lucru, corpul nu poate expulza sărurile biliare care îl ajută să absoarbă grăsimile. PSC este similar cu ciroză biliară primară, cu excepția faptului că afectează căile biliare în afara și în interiorul ficatului. Cauza este necunoscută, dar rezultă probabil din atacul sistemului imunitar al organismului.

Tumori ale căii biliare și ale vezicii biliare 

Cancerul căilor biliare sau al vezicii biliare este rar. Factorii de risc includ vârsta mai în vârstă și având PSC.

Pancreatită și tumori pancreatice 

Pancreatita este inflamația pancreasului. Aceasta poate rezulta din calculi biliari, anumite infecții virale, enzime digestive, consum de alcool sau al unor medicamente.

Tumorile pancreatice pot bloca canalele prin care bila părăsește ficatul.

 Boli care pot afecta vezica biliară

Unele boli pot duce la apariția problemelor vezicii biliare:

Crohn și alte boli intestinale – pot schimba modul în care organismul absoarbe nutrienții.

Diabet – poate crește riscul de calculi biliari.

Supraponderalitate sau obezitate – poate afecta corpul și poate crește cantitatea de colesterol din bilă, provocând formarea calculilor biliari. Totuși, oricine se gândește să piardă în greutate din acest motiv ar trebui să vorbească mai întâi cu un medic, deoarece pierderea rapidă în greutate poate provoca și calculi biliari.

Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. 

Întreabă specialistul

Discută gratuit cu consultanții noștri despre orice problemă medicală. Te contactăm noi.
Sidebar Intreaba Specialistul
Alexandra

Alexandra

Sunt Online. Sună sau scrie un mesaj

Sunt Offline. Între 9-16 ne poți contacta și telefonic. Acum poti folosi formularul din pagină sau ne poți contacta pe WhatsApp.

Alexandra
Voi prelua mesajul tău în cel mai scurt timp și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru tine.
Alege comunicarea preferată
chat Contactează-ne